Türkiye'de Sanayi Test Soruları - Sanayinin özellikleri - Sanayi ile ilgili test soruları

+ Yorum Gönder
Öğretim ve Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) Bölümünden Türkiye'de Sanayi Test Soruları - Sanayinin özellikleri - Sanayi ile ilgili test soruları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Hasan
    Özel Üye
    Reklam

    Türkiye'de Sanayi Test Soruları - Sanayinin özellikleri - Sanayi ile ilgili test soruları

    Reklam



    Türkiye'de Sanayi Test Soruları - Sanayinin özellikleri - Sanayi ile ilgili test soruları

    Forum Alev
    Türkiye'de Sanayi Test Soruları - Sanayinin özellikleri - Sanayi ile ilgili test soruları

    Soru 1. İşlenmemiş ya da yarı işlenmemiş maddelerin, makinelerle işlenerek kullanılabilir ve tüketilebilir duruma getirilmesine sanayi denir.
    Aşağıda verilenlerden hangisi sanayisi hızla gelişen bir ülkede görülen olumlu gelişmelere örnek gösterilemez?
    A) İnsanlara geniş iş imkanları sunması
    B) Dışarıya çıkan döviz miktarını azaltması
    C) Sanayi ürünleri ihracatının yükselmesi
    D) Ülkenin dışa bağımlılığını arttırması
    E) Ülke savunmasına katkı sağlaması

    Soru 2. Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede endüstrinin gelişebilmesi için gereken doğal koşullardan biridir?
    A) Sermaye
    B) Hammadde
    C) Pazar
    D) Ulaşım
    E) Kalifiye eleman

    Soru 3. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisinin hammaddesi daha çok tarıma dayalıdır?
    A) Seramik
    B) Kağıt
    C) Çimento
    D) Cam
    E) Dokuma

    Soru 4. Bazı ürünler hasattan hemen sonra işlenmek zorundadır. Bu nedenle fabrikalar ürünlerin yetişme alanlarının yakınlarına kurulur.
    Aşağıda verilenlerden hangisi bu genellemeye uymaz?
    A) Amasya– Şeker sanayisi
    B) Isparta – Gül yağı sanayisi
    C) Rize – Çay sanayisi
    D) Bursa – Dokuma sanayisi
    E) Balıkesir – Salça işletmeleri

    Soru 5. GAP projesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir çok sanayi alanında gelişme göstermesi beklenmektedir.
    GAP ve bölgenin diğer özellikleri düşünüldüğünde, bu bölgemizde aşağıdaki sanayi dallarından hangisinde yakın zamanda gelişme beklenemez?
    A) Kağıt
    B) Besin
    C) Dokuma
    D) Çimento
    E) Petro-Kimya

    Soru 6. Ülkemizde sanayi ; İstanbul-Adapazarı, Bursa- Balıkesir, Eskişehir-Ankara, İzmir-Aydın-Denizli, Mersin-Adana-İskenderun-Gaziantep hatlarında yoğunlaşmıştır.

    Buna göre ülkemizde sanayi tesislerinin dağılışına aşağıdakilerden hangisi daha çok etkili olmuştur?
    A) Enerji
    B) İklim şartları
    C) Ulaşım şartları
    D) Hammadde
    E) Denize yakınlık

    Soru 7. Aşağıda bir yöre ve bu yörede bulunan sanayi kuruluşu eşleştirilmiştir.
    Buna göre aşağıdaki eşleştirilmelerden hangisi yanlıştır?
    A) Bursa – Otomotiv
    B) Kayseri – İpekli dokuma
    C) Bitlis – Sigara
    D) Mardin – Çimento
    E) Karabük – Demir çelik

    Soru 8. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisi Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaz?
    A) Petrol rafinerisi
    B) Cam fabrikası
    C) Demir-çelik fabrikası
    D) Bakır fabrikası
    E) Şeker fabrikası

    Soru 9. Aşağıdaki sanayi kuruluşlarından hangisinin dağılımında hayvancılığın rolü olmamıştır?
    A) Süt ürünleri
    B) Deri sanayi
    C) Et ve süt ürünleri
    D) Halı ve kilim dokuma
    E) Gübre sanayi

    Soru 10. Aşağıda çeşitli sanayi kolları ve bunların kurulduğu merkezler eşleştirilmiştir.
    Buna göre eşleştirilmelerden hangisi yanlıştır?
    A) Otomotiv - Aksaray
    B) Seramik – Çanakkale
    C) Kağıt – İzmir
    D) Alüminyum – Seydişehir
    E) Cam – Mersin

    Soru 11. Aşağıdakilerden hangisi Doğu Anadolu Bölgesi’nde endüstrinin gelişmemesine neden olan faktörlerden değildir?
    A) Pazarlama
    B) Yer şekilleri
    C) Enerji
    D) Ulaşım
    E) Sermaye

    Soru 12. Aşağıdaki sanayi kuruluşlarının hangisinin üretiminde bazı yıllar azalmalar görülür?
    A) Cam üretimi
    B) Kağıt üretimi
    C) Bakır üretimi
    D) Şeker üretimi
    E) Demir çelik üretimi

    Soru 13. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisinde Türkiye’nin dışa bağımlılığı daha fazladır?
    A) İlaç B) Kağıt C) Tekstil
    D) Boya E) Seramik


    Soru 14. Aşağıdakilerden hangisi endüstrinin kuruluş aşamasında en önemli öğedir?
    A) Enerji B) Sermaye C)Pazar
    D) Ulaşım E) İş gücü


    Soru 15. Hammadde bakımından dışarıya en çok bağımlı olduğumuz sanayi kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Otomotiv B) Metalurji C) Besin
    D) Tütün E) Kimya

    Soru 16. I.Aksu-Dalaman-Bolvadin-Çaycuma
    II.Bilecik-Bozüyük-Çanakkale-İzmir
    III.Mersin-Batman-İzmit-Kırıkkale
    Yukarıda verilen merkezlerde aşağıdaki sanayi kollarından hangisi en çok gelişmiştir?

    A) Kağıt Seramik Petrol rafinerisi
    B) Çimento Sigara Kağıt
    C) Konserve Çimento Demir-çelik
    D) Cam Gıda Petrol rafinerisi
    E) Kağıt Dokuma Otomotiv

    Soru 17. Aşağıdakilerden hangisi bir ülkenin sanayi alanında geliştiğini gösteren kanıtlardan biri değildir?
    A) Dış ülkelerden göç alması
    B) Bağımlı nüfusun çok olması
    C) Eğitim seviyesinin yüksek olması
    D) Enerji tüketiminin fazla olması
    E) Hammadde ithal etmesi

    Soru 18. Aşağıdaki sanayi kollarından hangisi hammadde olarak tarımsal ürün kullanmaz?
    A) İlaç B) Dokuma C) Deri
    D) İçki E)Yağ

    Soru 19. Ülkemizde bitkisel yağ fabrikalarının Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde yoğun olması aşağıdakilerden en çok hangisi ile ilişkilidir?
    A) Ulaşımın kolay olmasıyla
    B) Su kaynaklarının bol olmasıyla
    C) Sanayinin gelişmiş olmasıyla
    D) Hammaddenin bol olmasıyla
    E) İş gücünün fazla olmasıyla

    Soru 20. Kereste, tomruk, kağıt ve mobilya gibi orman ürünleri endüstrisinin kurulup gelişebilmesi için aşağıdaki illerden hangisinin doğal koşulları elverişli değildir?
    A) Hatay B) Kastamonu C) Bartın
    D) Muğla E) Sivas

    CEVAP ANAHTARI

    1.D 2.B 3.E 4.D 5.A 6.C 7.B 8.A 9.E 10.C 11.C 12.D 13.A 14.B 15.E 16.A 17.B 18.C 19.D 20.E

    ..




  2. 2
    AYSEN
    Bayan Üye

    Cevap: Türkiye'de Sanayi Test Soruları - Sanayinin özellikleri - Sanayi ile ilgili test soruları

    Reklam



    Soru 5. GAP projesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir çok sanayi alanında gelişme göstermesi beklenmektedir.
    gap projesi dünyanın en büyük projesi GAP projesinde beklenmeyecek dal alan sanayi tarım yok her alanda yıllardır para akıtıyoruz o projelere her alandada üretim bekleriz







+ Yorum Gönder
türkiye sanayisi hakkında üniversite soruları,  TÜRKİYE DE SANAYİ öss de çıkmış sorular,  sanayi ile ilgili sorular ve cevapları,  türkiyede sanayi çıkmış soru,  öss de çıkmış sanayi ile ilgili sorular
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi