İl İl Lezzetler

+ Yorum Gönder
Şehir ve İlçeler ve Anadolu Gelenekleri Bölümünden İl İl Lezzetler ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    FrEeDoM
    Usta Üye
    Reklam

    İl İl Lezzetler

    Reklam



    İl İl Lezzetler

    Forum Alev
    İllerin seçilmiş yemekleri şöyle:

    Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı.

    Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap.

    Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta, ağzı açık, pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize, yanıyarma ve cücü kadayı.

    Ağrı: Abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa.

    Aksaray: Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme.

    Amasya: Çatal çorbası, sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç.

    Ankara: Ankara Tavası, alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran.

    Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli.

    Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama).

    Artvin: Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası.

    Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.

    Balıkesir: Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, afiş tatlısı, börülce ekşilemesi.

    Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.

    Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı.

    Bayburt: Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.

    Bilecik: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar
    pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası.

    Bingöl: Dut pekmezi.

    Bitlis: Büryan kebabı, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav.

    Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı,uğut tatlısı.

    Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi.

    Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegöl köftesi, yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet köşkü, dilber dudağı, Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur bamyası, asude, dızmana.

    Çanakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kaçamak, lakerda, erik macunu, ahlat suyu.

    Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç, yumurta tatlısı.

    Çorum: Leblebi, yanıç, cızlak, kömbe, hingal, borhani, helise, çullama, İskilip dolması, kara çuval helvası, teltel.

    Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.

    Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.

    Düzce: Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj.

    Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı.

    Elazığ: Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah.

    Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi.

    Erzurum: Çağ kebabı, den çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır.

    Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası.

    Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu.

    Giresun: Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu.

    Gümüşhane: Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı börek, siron.

    Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik.

    Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kereviç, semirsek, kuş gözü.

    Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli.

    Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu, samsa, tosmankara, derdimi alan.

    İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uykuluk, badem ezmesi, beyinli Beykoz kebabı.

    İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.

    Kahramanmaraş: Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda.

    Karabük: Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak.

    Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte.

    Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un çorbası), hangel, haşıl, feselli, tandırda kaz çekmesi, piti.

    Kastamonu: Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra

    Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside.

    Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma.

    Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, kaymakçına, külür, plaska, ısırgan otu çorbası, bıldırcın kağıt kebabı,

    Kırşehir: Keykef, temal.

    Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası.

    Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı, çiğceli kavurma.

    Konya: Düğün yemeği, etli ekmek.

    Kütahya: Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı.

    Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi.

    Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

    Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye
    Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter.

    Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.

    Muş: Muş köftesi, çorti aşı.

    Nevşehir: Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt.

    Niğde: Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası.

    Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması, galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye.

    Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.

    Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura.

    Sakarya: Pekmez, yoğurt.

    Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı.

    Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı.

    Sinop: Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika.

    Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu.

    Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı.

    Şanlıurfa'nın Şıllık TatlısıŞırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz.

    Tekirdağ: Tekirdağ köftesi.

    Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba.

    Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi.

    Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila.

    Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur.

    Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger.

    Yalova: Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi.

    Yozgat: Testi kebabı, arabaşı.

    Zonguldak: Çaycuma yoğurdu
    , Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma.



  2. 2
    kadir53
    Üye

    --->: İl İl Lezzetler

    Reklam



    Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura.
    Hepsi Süperdir :D







  3. 3
    arapfree
    Emekli
    Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı.

    ben aydınlıyım bunların hiçbirini bilmiyom ama :D:D:D

    saka saka gerçekten güzeller








  4. 4
    hackeremin
    Emekli
    Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli.

    patlıcan reçelini unutmussun kardeşim:D:D:D
    adı belki iğrenç olabilir ama tatına diecek yok

    not: patlıcanı hiç sevmem:D:D:D

  5. 5
    meteoman
    Usta Üye
    Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı.
    işte bizim memleket :):)

  6. 6
    alicanavar
    Özel Üye
    AMASYA YEMEKLERİ VE TARİFLERİ


    ÇORBALAR

    CILBIR ÇORBASI :

    Kullanılan Malzemeleri :
    Ev Eriştesi 1 Su bardağı , 2 domates , 2 yumurta , 1 kaşık tereyağı , 5 su bardağı su, bir miktar tuz.
    Yapılışı : Tereyağında kıyma kavrulup içine yumurtalar kırılır, domates kabukları soyulup küçük küçük doğranarak tencereye ilave edilir. Suyu konulup kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra erişteler içine atılır, bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. Biraz dinlendikten sonra sıcak servis yapılır.


    ÇATAL ÇORBA :
    Kullanılan Malzemeleri : 1,5 Çay bardağı yeşil mercimek, 2 çay bardağı yarma, 7 su bardağı su, 1 ad. orta boy soğan, 100 gr kıyma, 2 yemek kaşığı margarin, biraz tuz, pul biber, nane.
    Yapılışı : Mercimek ve yarma önceden pişirilir. Bir tencerede yağ, soğan, kıyma kavrulur. Üzerine nane ve pul biber serpilir. Mercimek ve yarma katılıp5 dk. kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir. Sıcak servis yapılır.


    SAKALA ÇARPAN ÇORBA :
    Kullanılan Malzemeleri : 1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 ad. soğan, nane ve pul biber.
    Yapılışı : Yumurta, un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir. Oklava ile açılarak küçük şeritler halinde kesilir. Bir tencerede soğan yağ ile birlikte kavrulur. Nane ve pul biber konulur, su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya önceden pişmiş mercimek ile hamur eklenerek pişmeye bırakılır. Sıcak servis yapılır.


    TARHANA ÇORBASI :
    Kullanılan Malzemeleri : 500gr köy tarhanası, 1 su bardağı nohut, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı nane, 1 litre et suyu.
    Yapılışı : Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır. Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut, et suyu, tuz konularak hafif ateşte pişirilir. Üzerine yağ ve nane yapılır.


    TOYGA ÇORBASI :
    Kullanılan Malzemeleri : 500 gr. süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 1 kaşık un, 4-5 kaşık yarma, biraz nohut, nane ve tereyağı.
    Yapılışı : Bir tencerenin içinde yumurta, un, yoğurt pişmiş yarma ve nohut et suyu ilave edilerek Kaynayana kadar karıştırılır. Piştikten sonra üzerine tereyağı ve nane katılır.


    YARMA ÇORBASI :
    Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı yarma, biraz nohut, fasulye, süzme yoğurt.
    Yapılışı : Yarma, nohut, fasulye akşamdan ıslatılır. Daha sonra yumuşayana kadar pişirilir. Tuz atılır, süzme yoğurt ezilerek çorbaya katılır.

    -----ETLİ YEMEKLER -----

    BAKLA DOLMASI:
    Kullanılan Malzemeleri : 200 gr. bakla, 1 baş soğan, 2 su bardağı yarma, 1/2 kg. kıyma, 1 kaşık salça, biber, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağı, sarmalık yaprak.
    Yapılışı : Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz, sıvı yağı, hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin içine kemik konur. Yaprağın içerisinde malzemeler konarak bohça şekline sarılır ve kemiklerin üstüne konur. 2 su bardağı su konarak kaynatılır.

    BAMYA (ETLİ) :
    Kullanılan Malzemeleri : 250 gr. Bamya, 250 gr. parça kuzu eti, 100 gr. margarin, 1 tane soğan, 3 adet domates, 1 kaşık salça, 1 tane limon.
    Yapılışı : Bir tencerenin içine yağ ve soğan, et konularak kavrulur. Üzerine domates doğranarak salça eklenir. Limon sıkılarak bamyalarda yemeğin içine konulur. Tuzunu ilave ederek kısık ateşte pişirilir.

    GÖBEK DOLMASI :
    Kullanılan Malzemeleri : 2kg. kaburga Eti ve karın zarı, 1kg. Pirinç, Ciğer, dolmalık Fıstık, Kuş üzümü,Maydanoz, Baharat, tuz ve tereyağı.
    Yapılışı : Hazırlanan iç pilav açılan göbeğin içerisine doldurulur .ve ağzı dikilir. Yağda kızartıldıktan sonra pişene kadar suda haşlanır ve fırında kızartılır.

    KEŞKEK :
    Kullanılan Malzemeleri : 1 kg. iri yarma, 500gr. Koyun budu, 200gr. tereyağı, 1 yemek kaşığı çemen, Salça, 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz, yarım çay bardağı zeytin yağı.
    Yapılışı : Düdüklü tencereye yarma, et, çemen, salça, yağ, tuz ve bir miktar su konulduktan sonra kapağı kapatılarak yarım saat pişirilir. Pişen keşkek borcama boşaltılarak üzerine tereyağında biberli sos hazırladıktan sonra üzerine gezdirilir. Sıcak fırına sürülerek 10-15 dk. kadar pişirilir.

    MADIMAK :
    Kullanılan Malzemeleri : 500gr. madımak, yağ, soğan, kıyma, 1 su bardağı yarma, biraz çemen, tuz ve su.
    Yapılışı : Yağ ve soğan ateşte kavrulur. Üzerine yıkamış ve doğramış madımak konulur. Suyu ilave edilerek yarma ve diğer malzemeler katılır ve pişirmeye bırakılır.

    MUMBAR - İŞKEMBE :
    Kullanılan Malzemeleri : 2 su bardağı bulgur, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte) 1 tatlı kaşığı tuz.
    Yapılışı : İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir, iç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir.

    -----TATLILAR----

    HASUDA
    Kullanılan Malzemeleri : 1 Bardak nişasta, 5 bardak su, 1 bardak toz şeker, 3 kaşık tereyağı, 1/2 bardak ceviz içi.
    Yapılışı : 4 Bardak su kaynatılır. 1 bardak su ile nişasta karıştırılır. Kaynar suya ilave edilir, karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye dökülerek üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilir. Ceviz serpilerek servise sunulur. Sıcak olarak yenir.

    ELMA TATLISI :
    Kullanılan Malzemeleri : 1 kg. elma, 1 kg. toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 çay kaşığı tarçın, 1 paket vanilya, 1 paket kremşanti şeker boyası.
    Yapılışı : Elmaların kabukları soyulup içleri oyularak 15 dk. haşlanır. Haşlanan elmaların üstüne şeker boyası sürülerek içlerine ceviz ve tarçın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk. pişirilir. Pişen elmaların soğumasına yakın üzerlerine kremşanti sürülerek süslenir. Soğuk servis yapılır.

    FIRIN SÜTLAÇ :
    Kullanılan Malzemeleri : 1 kg. süt, 1 su bardağı pirinç, 1 bardak su, 2 su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı nişasta, 1 yemek kaşığı pirinç unu, 1 paket vanilya, 1 paket damla sakızı.
    Yapılışı : Su ile pirinç 15 dk. haşlanır. Şeker ve süt ilave edilerek 25 dk. daha pişirilir. Vanilya, damla sakızı, nişasta ve pirinç unu ilave edilerek 4-5 dk. sonra ateşten alınır. Pişen sütlaçlar servisi kaselerine boşaltılıp içi su dolu tepsiye dizilerek 10 dk. fırında pişirilir. Üzerine arzu edilirse fındık, fıstık ile süslenip, soğuk servis yapılır.

    ŞEKER BÖREĞİ :
    Kullanılan Malzemeleri : 300gr. tereyağı, 3 yemek kaşığı pudra şekeri, 4 su bardağı un.
    Yapılışı : Yağ eritilir biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ilave edilip çırpılarak yağ beyazlatılır. Azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye kadar yoğrulur. (Elin içerisinde yuvarlandıktan sonra ortasına hafifçe bastırılınca kenarlarından biraz çatlarsa kıvamı gelmiş demektir.) Hamuru küçük fındık kadar yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir. Piştikten sonra fırın kapatılır ve soğuyuncaya kadar fırında bekletilir. Fırından çıkarılınca üzerlerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

    HALBURA BASTI :
    Kullanılan Malzemeler : 1 paket margarin, 2 yumurta, 1 tutam tuz, 2 kaşık yoğurt, 1 su bardağı ceviz, 1 paket kabartma tozu, (1 paket vanilya) şerbet için: 1,5 kg toz şeker, 1 litre su, yarım limon suyu.
    Yapılışı : Unun ortası havuz yapılır. Margarin yumurta, tuz, yoğurt, vanilya ilave edilip yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığına getirilir. Yumurta büyüklüğünde hamur alınır, arasına ceviz konularak, kalburla şekli verilir. Orta hararetli fırında 30-35 dk. pişirilir. Piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülür.

    YUKA (YUFKA) TATLISI
    Kullanılan Malzeme: 8 adet yufka (evde açılan ), 300 gr dövülmüş ceviz, 200 gr Tereyağ, 3 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, mercimek kadar limon tuzu.
    Yapılışı: Yufkalar ıslatılır. Bir bez arasında 5-10 dk. dinlendirilir. 4’e bölünüp arasına ceviz konarak börek şeklinde sarılır. Yağlanmış tepsiye dizilir, eritilmiş tereyağ dökülür. Orta hararetli fırında kızartılır. Sonra su şeker ve limon tuzu şerbet hale getirilerek yufkaların üzerine dökülür. Soğuk servis yapılır.

    KUYMAK
    Kullanılan Malzemeler : 500 Gr Tereyağı, 500 Gr Pekmez, 200 Gr un.
    Yapılışı : Tencerede eritilen yağ, kızana kadar beklenir. Sonra pekmez ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan malzemeye elenmiş un ilave edilerek yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Sıcak ve soğuk servis yapılır.

    UNUTMA BENİ
    Kullanılan Malzemeler : 1 su bardağı pekmez, iki yemek kaşığı şeker, 1 su bardağı su ve köy ekmeği (bayat ekmekte olabilir. )
    Yapılışı : Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir. Şurup haline geldiğinde dilimlenmiş ekmekler içine atılır. Sonra ekmekler şerbetten alınarak üzerine ceviz dökülerek servis yapılır.


    ETLİ YEMEKLER

    Kuzu Dolma : Fırında kızarmış kuzu içerisinin içli pilav ile doldurulması Etli Bamya : Bamya, parça et, domates, salça karışımı Bakla Dolma : Bakla, yarma, maydanoz, salça, yağ ve üzüm yaprağı Tokat Kebabı :Patlıcan, Kuzu Eti, Patates, Domates, Biber şişe dizilerek odun ateşi fırınında pişirilir.

    HAMURİŞLERİ

    Cevizli çörek Amasya Çöreği 1. Menü
    Yöresel Çorba Kuzu Dolma Mevsim Salatası Tatlı (Tırtıl Baklava, Yuka, Kadayıf, Revani, Kabak) Ayran- Kola 2. Menü
    Yöresel Çorba Etli Bamya Bakla Dolması Mevsim Salatası Tatlı Ayran- Kola 3. Menü
    Çorba (Ezo Gelin, Yayla, Domates, Mercimek vb.) Tokat Kebabı – Tandır – Döner Mevsim Salatası Tatlı Ayran


+ Yorum Gönder
pudra sekerli un helvasi samsundan
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi