Levrek, minekop, eşkine balık hangi mevsimde yenir

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Deniz Ürünleri Bölümünden Levrek, minekop, eşkine balık hangi mevsimde yenir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Hakan
    Administratör
    Reklam

    Levrek, minekop, eşkine balık hangi mevsimde yenir

    Reklam



    Levrek, minekop, eşkine balık hangi mevsimde yenir

    Forum Alev
    LEVREK, MİNEKOP, EŞKİNE:
    12 değişik türden meydana gelen bu familya ılık ve tropik sukarın sığ kesimlerinde yaşar. Vücutları iğ biçiminde ve yandan hafif basıktır. Pulları oldukça iri olan levreklerin yanları genelde beyaz, alt bölümleri gümüşi, alt yüzgeçi ise sarımsıdır. En irileri 1 metreyi geçebilir. Ülkemiz denizlerinde 20 ila 60 cm arasında olurlar. Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere iki tipi mevcuttur. Sırtlarındaki çok sayıda benek ile ayrılırlar. Benekli levrek Güney Ege ve Akdeniz’de, bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülür.

    Karadeniz’de kötek olarak ta bilinen minekop ta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30 ila 80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler. Parlak mavimsi-gri renkteki vücudu sırttan karına doğru inen sarı menevişli çizgilerle bezenmiştir. Karnı gümüşi beyazdır.

    Eşkine ise bütün denizlerimizde görünen kıyıya yakın kayalık diplerde yaşıyan bir türdür. Ortalama 30 cm ve 600 gramdır. 3-4 kiloluk irilerine de rastlanmıştır. Sırtı kamburumsudur ve koyu kahve ile lacivert arası bir renktedir. Karnı ise sarı-beyaz menevişlidir. Başının içinde, gözlerinin arkasında herbiri 4-5 gram ağırlığında iki adet beyaz taş bulunur. Halk arasında bu taşların idrar söktürücü ve böbrek taşı düşürücü olduğuna inanılır.

    Genelde tek gezen, geceleri avlanan ve oyuklar arasından süzülürcesine dolaşan bu balığın başlıca besini karides ve yavru balıklardır.Yıl boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti vardır. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır. Her türlü yemeği yapılan levreğin buğulaması, fıfırnda kağıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur. Levrek özellikle şaraplı ve mayonezli balık yemeklerine çok güzel gider.



  2. 2
    AZADE
    Bayan Üye

    Cevap: Hangi balık hangi mevsimde yenir:LEVREK, MİNEKOP, EŞKİNE

    Reklam



    Levrek,çinekop her mevsimde yenebilir.Önemli olan mevsiminde taze olarak avlanan balıkları bulabilmektir.Bu balıkların kızartması lezzetli olmakla beraber fırında değişik soslar ile de yenebilir.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi