Balık Pişirirken Hangi Baharatlar Kullanılır ?

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Deniz Ürünleri Bölümünden Balık Pişirirken Hangi Baharatlar Kullanılır ? ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    halogen
    Üye
    Reklam

    Balık Pişirirken Hangi Baharatlar Kullanılır ?

    Reklam



    Balık Pişirirken Hangi Baharatlar Kullanılır ?

    Forum Alev
    Balık Pişirirken Hangi Baharatlar Kullanılır ?;)



    Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur.


    Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır.

    Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız. Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlar esas alınmıştır.

    Fesleğen:
    Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.
    Defne yaprağı:
    Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte
    Keraviye:
    Buğulama, haşlama ve dolmalarda
    Zencefil:
    Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, istakozda, sos yapımında, midyede
    Köri:
    Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)
    Mercanköºk:
    Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda
    Hardal:
    Toz halinde güveçlerde, yapılmıº olarak yengeçle
    Muskat:
    Yengeç ve istakozla
    Nane:
    Balık ızgaralarda, balık çorbasında, cumbo karides tavada
    Paprika:
    Dolma ve güveçlerde
    Maydanoz:
    Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda
    Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz):
    Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için
    Kırmızı biber (toz veya pul):
    Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde
    Adaçayı:
    Dolma ve güveçlerde
    Kekik:
    A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte
    Tarhun:
    Fırın ve soslu balık yemeklerinde
    Biberiye:
    Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde
    Sarmısak:
    Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda
    Ceviz:
    Tarator ve benzeri soslarda
    Badem:
    Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak
    Kapari:
    Turşu halinde buğulamalarda



  2. 2
    LoveNess
    Bayan Üye

    --->: Balık Pişirirken Hangi Baharatlar Kullanılır ?

    Reklam



    Ben Balık Yerken Sadece Biraz Limon Sıkarım :)
    Teşekkürler ;)








+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi