Mevsimlerine göre sebzeler ve meyveler

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Diyet Beslenme Bölümünden Mevsimlerine göre sebzeler ve meyveler ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    ZEREN İREM
    Üye
    Reklam

    Mevsimlerine göre sebzeler ve meyveler

    Reklam



    Mevsimlerine göre sebzeler ve meyveler

    Forum Alev
    teknoloji her alanda olduğu gibi tarımda da ilerledi her an her sebze meyveyi bulmak mümkün ama sağlıklı olan mevsiminde yemek.
    işte mevsimine göre yenecek sebzeler ve meyveler:


    BAMYA: Haziran - Temmuz - Ağustos

    BARBUNYA: Nisan - Mayıs - Haziran

    BEYAZ LAHANA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

    BEZELYE: Nisan Mayıs - Haziran

    BROKOLİ: Ocak - Şubat - Mart

    CARLİSTON BİBER ve DOLMALIK BİBER: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül

    DEREOTU: yılın her mevsimi

    DOMATES: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - ekim - Kasım

    HAVUC: Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

    İÇ BAKLA: Nisan - Mayıs - Haziran

    ISPANAK: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

    KARNABAHAR: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

    KEREVİZ: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

    KIRMIZI LAHANA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

    KIRMIZI SALÇALIK BİBER: Ağustos - Eylül - Ekim

    KURU SOGAN: Yılın her mevsimi

    MADIMAK: Mayıs

    MANTAR: Eylül - Ekim

    MAYDANOZ: yılın her mevsimi

    MARUL: Nisan - Mayıs - Haziran

    PATATES: yılın her mevsimi

    PATLICAN: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım

    PIRASA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

    SALATALIK: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim

    SEMİZOTU: Nisan - Mayıs - Haziran

    SİVRİ BİBER: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim

    TAZE FASULYE: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül

    TAZE YEŞİL KABAK: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

    TURP: Ocak - Şubat - Mart

    MEYVELER: Ağaçta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunların da depolanma suresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için yıkama işleminde titiz davranmak gerektiği belirtiliyor. Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir:

    ÇİLEK: Mayıs - Haziran

    Aylara Göre Beslenme Şekli

    OCAK: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz gecen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.

    ŞUBAT: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.

    MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, ayni zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

    NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sutlu hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

    MAYIS: Çilek kısa omurlu bir meyve. içeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.

    HAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.

    TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok omega - 3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega - 3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkili.

    AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.

    EYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

    EKİM: Ekim ayı omega - 3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

    KASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz . Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. içerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

    ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.







  2. 2
    EFRUMİE
    Bayan Üye

    Cevap: Mevsimlerine göre sebzeler ve meyveler

    Reklam



    Mevsimlerin sıcaklık soğukluk derecelerine göre farklı hastalıklar ortaya çıkar bu hastalıklara ilaç olacak meyve sebzelerde ona göre yetişmektedir. Allah'ın güzel sisteminin bir parçasıdır.







+ Yorum Gönder
aralık ayında ne ekilir,  mayıs ayında ne ekilir,  mart ayında ekilen sebzeler,  kasım ayında ne ekilir,  eylülde ekilen sebzeler
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi