KKTC Mutfagı ve Yemekleri

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Dünya Mutfakları Bölümünden KKTC Mutfagı ve Yemekleri ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    elifizmir
    Özel Üye
    Reklam

    KKTC Mutfagı ve Yemekleri

    Reklam



    KKTC Mutfagı ve Yemekleri

    Forum Alev




    Hellim Böreği





    Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişikşekillerde tadabilirsiniz. Hellimi öncelikle tefal tavada ızgara yaparak tadın.Çelik tavada hafifçe erittiğiniz tereyağın içinde kızartarak tadına bakın.Pikniğe gittiniz kebapları ızgara yaptınız ancak doymadınız! Ne yapsak ki diye sormayın.Yanını zda Hellim peyniri varsa, ızgara yapmayı deneyin. Nefis bir tadı olacaktır.



    Malzemeler

    1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)
    3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr)
    1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)
    300 gram rendelenmiş hellim
    5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)
    1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı



    Hazırlanışı

    Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır. Biraz soğuduktan sonra Hellim rendesi ile karıştır. Biraz karabiber ilave et.Elinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun. Bu hamura 3/4 çay bardağı ayçiçek yağını ekleyerek iyice yoğurunve iki pezi (iki parça) yufka olarak aç.İkinci parça yufka bir kenarda dursun. Ortaya koyduğunuz yufkanın üzerine birazönce hazırladığınız soğanlı hellim rendesini parçalar halinde yerleştirin. Yufkanın üzerinde yaklaşık 30 öbek halinde hellimi yerleştirdikten sonra ikinci parça yufkayı bunun üzerine ört.İkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belliedecek. Bir tabağın ya da tencere kapağının kenarını kullanarak bu öbekleri ortada kalacak şekilde kes.Böylece 30 parça börek oluşacak.
    Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin.






  2. 2
    elifizmir
    Özel Üye

    --->: KKTC Mutfagı ve Yemekleri

    Reklam








    Şeftali Kebabı







    Tarihi

    Bir sokak kebabcısı olan Ali usta bu kebabı keşfetmiş.Musterileri cok begenmis ve adını sormus.Ali Usta kendi icat ettigi bir sey oldugu icin ismini de kendi bulmus.ŞEF ALİ KEBABI demis. Fakat seneler gectikten sonra bu Şeftali Kebabı olmuş.




    Malzemeler

    Yarım kilo dana kıyma
    250 gr. koyun gömlek
    Yaklaşık 100 gr kuru soğan
    yarım demet maydonoz
    1 çay kaşığı tuz
    biraz karabiber


    Hazırlanışı


    Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayın.Maydonozları iyice yıkayıp kurumasını bekledikten sonra küçük küçük kıyın.Dana kıymaya ilave ettiğin soğan, maydonoz, tuz ve karabiberle iyice yoğurun.Daha sonra yoğurduğun harcı şekillendirerek köfte biçimine getirin. Şeftali kebabının köftesi genellikle irice olurKasaptan alacağın koyun gömleği açtıktan sonra (Her kasapta her zaman bulamayacağınız için kasabınıza önceden sipariş verin) hazır- ladığınız köfteleri rahatça sarabilecek büyüklükte parçalara ayırın..Köfte biçiminde hazırladığınız malzemeyi gömlekle silindir biçiminde sararak şişe geçirinIzgarada pişireceğiniz şeftali kebabı ,

    Afiyet olsun...










  3. 3
    elifizmir
    Özel Üye




    Kolokas





    Kıbrıs'ın geleneksel bir kış yemeği olan Kolokas, adanin çeşitli bölgelerinde yetirştirilen patates türünde, iri yapraklı ve suyu çok seven bir bitkidir. Bu bitkinin kökü gelişir ve kolokası oluşturur.




    İçindekiler:

    1 kg Kolokas
    750gr Kuzu eti(Kol Kısmı)
    6 çorba kaşığı ayçiçek yağı
    3-4 dal kereviz sapı,
    1 çorba kaşığı domates salçası
    Yarım Limon Suyu,
    Tuz, karabiber
    6-7 bardak su



    Hazırlanışı:


    Bir tencereye yağ konur, sudan geçirilmiş ve küçük parçalara ayrılmış etler ilave edilerek kızartılır. Etler kızartıldıktan sonra tencereden alınır. Yemeklik doğranmış kereviz sapları ilave edilerek biraz soldurulur ve salça ilave edilir. Salça ve kereviz sapları harmanlandıktan sonra etler tencereye konur. Su ve tuz ilave edilerek yaklaşık yarım saat kaynamaya bırakılır. Bu arada kolokasın üstü temiz bir bez ile silinip temizlenir, sonra kabuğu soyulur ve yine temiz bir bez ile silinir (Kolokas soyulduktan sonra yıkanmamalı, çünkü yıkanması pişirmeyi olumsuz etkiler, istenilen kıam sağlanamaz) Soyulup temizlendikten sonra üstten başlayarak lokma büyüklüğünde parçalara ayrılır. Doğranan parçalar tencereye ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişirildikten sonra servis tabağına alınır arzuya göre karabiber serpilerek yenir.

    Afiyet Olsun!










  4. 4
    elifizmir
    Özel Üye




    Molehiya






    Malzemeler:

    1 kilo kurutulmuş molehiya,

    yarım kilo isteğe göre et,
    1 yemek kaşığı domates salçası,
    1 adet iri domates,
    1 kilo su,
    1 bas ırı kuru sogan,
    1 çay kaşığı tuz,
    1 çay kaşığı karabiber


    Yapılışı:

    Önce kurutulmuş molehiyalar sıcak suda ıslatılır,suyunun süzülmesi için süzgece konulur. Daha sonra bir tencereye ince kıyılmıs sogan konur ve pembeleşinceye kadar pişirilir daha sonra ısteğe göre hazırlanan et eklenir. Etler ve soğanlar pişince salça ilave edilir. Hepsi biraz kavrulunca molehiyalar eklenır. Tuz, karabıber ilave edılıp suyu eklenir. YaklaŞık olarak 1 saat 15 dk piştikten sonra yemek hazır olur. Çukur tabaklarda servıse edilir. Pişirene afiyetler olsun.


+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi