Kanser BaşLangıcı,Korunma YoLLarı

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Kanser Bölümünden Kanser BaşLangıcı,Korunma YoLLarı ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    |¨MaD qİrL¨|
    Usta Üye
    Reklam

    Kanser BaşLangıcı,Korunma YoLLarı

    Reklam



    Kanser BaşLangıcı,Korunma YoLLarı

    Forum Alev
    Kanserin Tanımı
    Vücudumuzda kontrolsuz olarak büyüyen kötü huylu tümörlere kanser denir. Kanserler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki kısma ayrılır. Kötü huylu tümörler başka dokulara ve organlara yayılma (METASTAZ) özelliği gösterirler.


    Kanser HaKKında Kısa Bir BiLgi


    Kanser asrımızın en korkunç hastalıklarından biridir. Fakat kanserden korunma ve kurtulma hususunda insanlar biraz bilinçli olsalar, o kadar korkulacak bir hastalık olmadığı görülür.
    Modern Tıp mütehassıs doktorlar vasıtasıyla kansere karşı ışın ve ilaçlarla müdahele etmekte ve bu hastalığı yenmektedir. Fakat çeşitli kanser türlerine karşı yeterli olunamadığıda bilinmekte ve bir çok insanımız malesef bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetmektedir. İstatisliklere göre kadın ve erkeklerde kanser türlerine yakalanma oranları şöyledir:






    KadınLar= ErKeKLer=

    % 20'si Göğüs kanseri(*) % 32'si Akciğer kanseri(**)
    " 14'ü Rahim kanseri " 10'u Prostat kanseri
    " 12'si Bağırsak kanseri " 9'u Lenf kanseri
    " 9'u Lenf kanseri " 9'u Bağırsak kanseri
    " 4'u Mide kanseri " 5'i Mide kanseri
    " 30'u Diğer kanser türleri " 37'si Diğer kanser türleri


    (*) Kadınlarda göğüs kanseri 1. sırada yer almaktadır.Bu nazik organ gerek süt bezeleri, gerekse cinsel hormanlarla yakından ilişkilidir. Bebeği erken sütten kesme ,kürtaj olma veya sık düşük yapma,göğüs kanseriyle yakından ilgilidir.

    (**) Erkeklerde ise Akciğer kanseri başta gelmektedir. Bunun nedeni büyük oranda siğaradır. Ayrıca namüsait çalışma ortamıda buna dahil edilmelir.




    KanseRin SebePLeri

    Yapılan bir araştırmaya göre Kanser olma sebepleri şöyle sıralanmaktadı r;
    % 35'i dengesiz ve yetersiz beslanmeden,
    % 30'u sigaradan,
    % 10'u enfeksiyon hastalıklarından,
    % 3'u alkolden
    % 4'u mesleki hastalıklardan,
    % 2'si çalışma ortamının bozukluğundan,
    % 1'de gıda katkı maddelerinden (*) olmaktadır.

    Ayrıca; Virüsler, Parazitler, Solucanların, sürekli tahriş ve yaralanmaları n,rontgen ışınlarının, küf ve mantarların ve çevresel faktörlerin kansere neden oldukları tesbit edilmiştir.


    Kanseri YaPan ŞeyLeri ŞöyLe SıraLıyaLım:

    1- Kahve,
    2- Alkol,
    Yapılan araştırmalara göre alkol kullananlarda ; Ağız, Yemek borusu, Mide, Bagırsak, Karaciğer ve pankreas kanseri yaygın olarak görülmektedir.
    3- Proteince zengin gıdalar,
    4- Nişastalı, unlu ve şekerli gıdalar,
    5- Aşırı ısıtılmış yağlar,
    6- Hormonlu gıdalar,
    7- Dengesiz beslenme,
    8- Aşırı ilaç kullanma,
    9 Gıdalardaki çeşitli katkı maddeleri ve selüloz.

    (*) Gıdaların bozulmaması ve uzun süre muhafaza edilebilmesi için üretici firmalarca gıdalara konan maddelere kısaca katkı maddeleri denir. Bu maddelerin bir kısmı kansere sebebiyet verdiği için bazı batılı ülkelerce yasaklanmıştır.





    Kanserin belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralıyabiliriz;

    a) Genel sağlığın bozulması:

    - ZayıfLama,
    - HaLsizLiK,Güçsüz Düşme
    - Yüz SoLuK Ve Sarı OLr
    - KansızLıK GörüLür

    b) Sürekli hazım bozukluğu:

    - İştahsızLıK
    - BuLantı

    -İnatcı PeKLiK

    c) Anormal kanamalar:

    - BağırsaK KanamaLarı

    - BayanLarda Ay HaLinin Aşırı OLması
    d) Ağrılar:

    - Kemik TümöRüNde

    - Rahim KanseRinde
    - Diğer Kanser TürLerninin BaşLangıcında PeK Ağrı HissediLmez




    ÖNEMLİ NOT: Yukardaki belirtilerde insanın muhakkak kanser hastası olduğu anlamına gelmez. Ancak bu gibi rahatsızlıkları n kanser belirtisi olabileceği düşünülmeli ve mutlaka bir sağlık kuruluşunda ciddi şekilde muayene ve tetkik yaptırılmalıdır.





    Kansersen NasıL KoruNuLur?

    Tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserden korunma bu konuda en iyi yoldur. Çünkü kanser görüldükten sonra ondan kurtulmak hem çok zor hemde çok masraflı olmaktadır.
    Bundan dolayı her nevi kanserden korunmak için aşağıdaki 3 önemli esasa sıkı sıkıya uymak gerekir:

    1- SAĞLIĞA UYGUN BESLENME;
    Sağlığa uygun beslenmeden maksat yeterli ve dengeli beslenmedir. Bunun dışında vücudu kansere karşı koruyucu gıdaları bol bol yemek, buna karşı kanser yapıcı gıdalardan kaçınmak gerekir.
    Karaciğer yetersizliği varsa gerekli tedbirler alınmalıdır.Bu arada kanda potasyumu artıran gıdalar terk edilmeli, vucudumuzu kansere karşı koruyan magnezyumlu gıdalar sık sık yenilmelidir


    2- SAĞLIK KAİDELERİNE UYMA:
    Kanser olan bir kimse sun'i gıda ve yiyeceklerden kaçınmalı tabi yiyeceklerle beslenmeye çalışmalıdır. İçilecek sular ilaçsız olmalı, boya ve muhafaza maddeleri katılmış yiyeceklerden kaçınmalıdır.
    Ayrıca bol bol çiğ sebze ve meyve yenilerek vucut temizlenmeli, şekerli ve tatlı gıdalar kesinlikle yenilmemeli.

    3-RUHEN SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ OLMA;
    Kanserden korunma ve kurtulmada moralin önemi çok büyüktür.Çünkü moral vucut direncini artırır. Üzülme ve moral çöküntüsü ise kanserlinin kanserinin hızla yayılmasına kanserli olmayan kişinin bile kanser olmasına neden olur.


    KANSERDE GENEL TEDAVİ VE BESLENME

    Öncelikli olarak kansere neden olan sebebler ortadan kaldırılmalı, mütehassıs bir doktor kontrolunde olunmalı ve tıbbi tedavinin yanında aşağıda genel olarak tedaviye yardımcı olacak vitaminler,minerall er ve şifalı bitkiler kulanılmalıdır.

    VİTAMİNLER :
    A Vitamini
    B Vitamini
    C Vitamini
    E Vitamini

    MİNERALLER :
    İyot
    Demir
    Çinko
    Selenyum
    Magnezyum

    ŞİFALI BİTKİLER:
    Kırlanğıç otu
    Ökse otu
    Susi
    Batı Mazısı
    Adaçayı
    Ardıç Tohumu
    Söğüt yaprağı
    Isırgan otu veya tohumu (*)

    SEBZE VE MEYVELER:
    Tere
    Karanfil
    Sarmısak
    Havuç
    Lahana
    Soğan
    Kırmızı Pancar
    Ispanak
    Kabak
    Her tür meyve(Ham olmayan)






    PROTEİNLİ GIDALARDAN :

    ETLER:
    Haftada bir gün 100 gr yağsız dana karaciğeri.
    " " 150 gr yağsız dana eti.
    " " 150 gr piliç eti.
    " " 150 gr yağsız deniz balığı.

    SÜTLER:
    Yağsız süt hergün bol bol içilebilir.
    Beyaz az tuzlu penir.
    Süt kesiği.
    Günlük 2 çay bardağı yoğurt.

    KARBONHİDRATLI GIDALAR

    (ŞEKER ve ŞEKER SAĞLAYAN GIDALAR)


    HUBUBAT-BAKLİ YATLAR:
    Kepekli un ve mamülle
    Esmer pirinç, yulaf unu, yulaf ezmesi.
    Soya ve şekersiz mamülleri.

    MEYVELER:
    Hayvan gübresi ile yetiştirilmiş olgun meyveler.
    Kaysı, muz, kiraz, murt, portakal, limon, elma, armut, çilek, dut, kuşburnu, ve diğerleri.
    Meyvelerin taze çıkarılmış suları.

    SEBZELER:
    Taze fasulye, taze bezelye, soya, kırmızı pancar, marul, çiğ ıspanak, bolca kabak, 1 veya 2 adet havuç.
    Bolca maydanoz.
    Soğan, turp, domates ve semiz otu.

    YAĞLAR:
    Mısır özü ve ayçiçek yağları.
    1 tatlı kaşığı sıkma zeytin yağı.

    BAHARATLAR:
    Malt hülasası.
    Toz pakmaya.
    Zerdeçal,zencefil, tarçın, karanfil, dere otu.

    Yukarda saydığımız bu şeyler kanser hastaları için faydalı ve kullanılması tedavi için gerekli olan şeylerdir.







    KANSERLİLERİN YEMESİ YASAK VE SAKINCALI OLAN ŞEYLER


    ETLERDEN:
    Tüm Yağlı etler.
    Pastırma salam, sosis, sakadat, kelle, paça,işkembe.
    Deniz kabuklu ürünleri ve yağlı balıklar.
    Tüm av hayvanları.

    SÜTLERDEN:
    Yağlı süt.
    Krema, Kaymak, Süt tozu, konserve süt.
    2 çay bardağından fazla yoğurt.

    HUBUBATLARDAN:
    Beyaz un ve ürünleri.
    Beyaz pirinç
    Kuru fasulye, Kuru bezelye.

    MEYVELERDEN:
    Sun'i gübre ile yetiştirilmiş veya sık sık ilaçlanarak yetiştirilmiş meyveler.
    Olgunlaşmamış tüm meyveler ve çağlaları.
    Üzüm ve üzüm ürünleri.
    Şekerli meyve suları.
    Kestane
    Şekerli kompostalar.
    Fazla bal (Günlük 1 tatlı kaşığından fazla yenmez.)

    SEBZELERDEN:
    Patates, pazı, patlıcan, yeşil domates, mantar, konserve sebzeler,beyaz ve kırmızı lahanalar.

    YAĞLARDAN:
    Margarin çeşitleri.
    Rafine edilmiş sıvı yağlar.
    Kızartmada kullanılmış yağlar.
    Hayvani yağlar.

    BAHARATLAR:
    Soda, maden suları, dondurma, çikolata, kakao, kahve, çay.
    Alkollü içecekler.
    Sirke, sirkeli turşular, hardal, acı biber




  2. 2
    vuslat
    Üye

    --->: Kanser BaşLangıcı,Korunma YoLLarı

    Reklam



    paylaşım için saol insanları bilgilendirmen çok güzel hepsini okumadım ama eminim gerekli şeyler yazıyordur tabi ben bildiğim için okumadım bilmeyenlere okuması tavsiye edilir







+ Yorum Gönder
kanser başlangıcı,  kanserin başlangıcı,  kanser başlangıcı belirtileri,  kanser baslangici,  kanser baslangıcı
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi