Mangalın Püf Noktaları - mangal yakmanın püf noktaları - mangal nasıl yakılır - mangalda pişirmenin incelikleri - mangalda dumanın yiyeceklere sarmasını nasıl önleriz

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Pratik Bilgiler Bölümünden Mangalın Püf Noktaları - mangal yakmanın püf noktaları - mangal nasıl yakılır - mangalda pişirmenin incelikleri - mangalda dumanın yiyeceklere sarmasını nasıl önleriz ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Hasan
    Özel Üye
    Reklam

    Mangalın Püf Noktaları - mangal yakmanın püf noktaları - mangal nasıl yakılır - mangalda pişirmenin incelikleri - mangalda dumanın yiyeceklere sarmasını nasıl önleriz

    Reklam



    Mangalın Püf Noktaları - mangal yakmanın püf noktaları - mangal nasıl yakılır - mangalda pişirmenin incelikleri - mangalda dumanın yiyeceklere sarmasını nasıl önleriz

    Forum Alev
    Mangalın Püf Noktaları - mangal yakmanın püf noktaları - mangal nasıl yakılır - mangalda pişirmenin incelikleri - mangalda dumanın yiyeceklere sarmasını nasıl önleriz

    Mangal üzerinde yağlı et pişiriyoranız, bazen akan yağlar kömürün üzerine damlayarak parlama yapabilir. Bu durumlarda parlayan ateşin üzerine hafif tuz serperek ateşi söndürebilirsiniz.

    • Kömürü piramit şeklinde ızgaranın içine yerleştirin,
    • Ateşi yakmak için asla ispirto ve gaz gîbi yama maddeler kullanmayın. Yakma işlemini kolaylaştırmak için mağazalarda başka malzemeler satılmaktadır.
    • Kömürlerin korlaşmasını bekleyin ve piramiti dağıtın.
    • Kömürlerin üstü beyaz külle kaplandığı zaman etleri ızgaraya koyabilirsiniz.
    • Et ya da balığın üstündeki fazla terbiyeyi kağıt havlu ile silin. Dumanı azaltmak için yağlı parçaları folyo üstüne koyun.

    Pişireceğiniz eti bir gece evvelden hazırlayıp, ateşe yakın bir yerde tutup, hafif ısınmasını sağlayın. Ilık olarak ızgara yapılan et ve balıkların tadına doyum olmaz.

    Mangalda ızgara yaptıktan sonra ateşiniz kaldıysa ve mangalı bir öğün sonra kullanmayacaksanız, üstünü külle örtüp söndürün. Eğer kullanacaksanız, bir toprak gü-veci mangalın üstüne ters kapatıp, rüzgarsız bir yerde muhafaza ediniz.

    Belki patatesi, soğanı külde pişirmişsinizdir. Ama hiç sarmısağı külde pişirdiniz mi? Kabuğun içinde eriyip püre haline gelen sarmısağı, ızgara yaptığınız etin, veya balığın üzerine sürüp bir deneyin, vazgeçemeyeceğiniz bir lezzetle karşılaşacaksınız.

    Sakın gazyağı, ispirto döküp kömürü yakmayınız. Kokusu uzun zaman mangaldan çıkmaz, etin tadını bozar.

    Kömürün iyice yanmasını bekleyin. Alevli yanma bittikten yarım saat sonra kömür kor gibi kıpkırmızı olacak ve ince beyaz küller oluşacaktır. İşte o zaman eti ateşe koyma zamanıdır. Uzun süre ızgara yapacaksanız, mangala biraz fazla kömür koymanız gerekecektir.

    Ateş hafiflerse, bir tutam tuz atıp harlandırabilirsiniz.

    Pişireceğiniz maddenin cinsine göre ızgara yüksekliğini ayarlamayı unutmayın. Bâzı gıda maddeleri ateşe yakın, bazıları ateşten uzak pişmek ister.

    Pişireceğiniz maddenin her iki tarafını aynı derecede pişirmeye gayret edin. En kolay yöntem 'Cızbız' ızgarası kullanmaktır.

    Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için, iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı tat katabilir. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir. Mangal yaparken etten akan yağlar, kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye sebep olur. Bu da eti yakar. Ama ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz, alevler dinecektir. İster fırında olsun ister mangalda, ızgara yiyeceklerin tadı bir başka olur. Ama fırın ızgarasında pişirilen etlerin yağlarını tepsiden temizlemek de zordur. Bu işin de altından kalkabilmek için fırın tepsisine bir miktar su doldurmanız yeterli. Yağlar soğuduğunda suyun yüzünde toplanacak ve tepsinin kolay temizlenmesini sağlayacaktır.


    main-board




  2. 2
    EFRUMİE
    Bayan Üye

    Cevap: Mangalın Püf Noktaları - mangal yakmanın püf noktaları - mangal nasıl yakılır - mangalda pişirmenin incelikleri - mangalda dumanın yiyeceklere

    Reklam



    Mangalı yakar yakmaz etlerin konulması zehirlenmelere yol açacak kadar tehlikelidir. Ateş söndükten sonra kömürün sıcaklığı ile et ya da balıklar pişirilmeye başlanır.







+ Yorum Gönder
mangal nasıl yakılır,  mangal yakmanın püf noktaları,  mangal ateşi nasıl yakılır ,  mangal yakmak,  mangal yakmanın incelikleri
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi