Saglıklı beslenme

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Proteinler Bölümünden Saglıklı beslenme ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    katırcı
    Emekli
    Reklam

    Saglıklı beslenme

    Reklam



    Saglıklı beslenme

    Forum Alev
    Ruh Halinize Göre Beslenme Taktikleri




    Ruh Halinize Göre Beslenme Taktikleri;
    Kızgın ve öfkeli iseniz, sizi daha da sinirlendirecek, burnunuzdan solur hale getirecek uyarıcı niteliklere sahip olan çay, kahve ve şaraptan kesinlikle uzak durun. Kırmızı eti de ağzınıza sürmeyin.
    Yalnızsanız ve içiniz sıkılıyorsa, rahatlamak için domates, patlıcan, biber, patates, yumurta ve karnabahar yiyin.
    Kendinizi bezgin hissediyorsanız, peyniri ve kırmızı eti bir süre için unutun.
    Hiçbir şeyden memnun olmuyorsanız ve hiç keyfiniz yoksa, soğan ve pırasayı tercih edin.
    Umutsuz bir aşka düştüyseniz, pirinç ve şekerden kaçının. Zira bu iki madde melankoliyi azdırıyor.
    Özgüveninizi yitirdiyseniz, turunçgillerin hepsi size göre.
    Düş kırıklığı yaşıyorsanız, kereviz ve havucun kaybolan hayallerin, düş kırıklıklarının yaralarını sarmaya birebir geldiği aklınızda bulunsun.
    Kuşku ve çekingenliğe karşı mercimek en iyi ilaç.
    Çalışmaktan yıpranmaya karşı bezelye yiyin.
    Üzerinizdeki endişeyi atmak, hata yapabileceğiniz saplantısını aklınızdan çıkarmak için marul yiyin.
    Saldırganlığınızı kontrol altında tutmak için cevize başvurun.
    Kendinizi fazla ihtiraslı hissediyorsanız çok dikkat edin, çikolata her türlü isteği kamçılar.
    Badem ise hiddetinizi dindirir.
    Patlamaya hazır durumundaysanız makarna, ekmek, taze meyve ve sebzeyle beslenin.
    Kafanız karışık ise nane çiğneyin.
    Depresyondaysanız, bergamot ve maydanoz sizin için bir numaralı ilaç olacaktır



  2. 2
    katırcı
    Emekli

    --->: saglıklı beslenme

    Reklam



    Yiyecek Piramidi - Doğru Seçim İçin Rehberiniz



    Günümüzde insanların çoğu arzuladıkları yiyeceklere kolaylıkla ulaşabilmektedir. Sosyal ve duygusal gereksinimlerimizi karşılayan, dengeli beslenmemizi sağlayan bütün yiyeceklerin hayatımızda yeri vardır. Yiyecekleri iyi ya da kötü diye sınıflamak ya da yasaklamak doğru değildir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin anahtarı dengeyi bulmaktır. Yiyecek piramidi bu dengeyi oluşturmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.
    Herkesin günlük kalori ve besin gereksinimleri farklıdır. Bir beslenme uzmanı bu konuda size yardımcı olabilir. Kilo vermek ve sağlıklı yaşamak için piramidin tabanını oluşturan yiyeceklerden bol miktarda yemeli, tepesindekilerden ise mümkün olduğunca kaçınmalısınız.
    İyi planlanmış dengeli bir yemek şunlardan oluşmalıdır:
    %20-30 oranında yağ
    %10-20 oranında protein
    %50-70 oranında karbonhidrat







  3. 3
    katırcı
    Emekli
    Yağ Kaybı Sadece Kilo Kaybı Demek Değildir

    Gerek hastalar, gerekse doktorlar başarı göstergesi olarak verilen kiloyu dikkate alma eğilimindedirler. Oysa bakmanız gereken şey nicelik değil niteliktir. Kilo kaybı yağdan ya da “yağ dışı kitleden” olur. Kilo kaybının ilk dönemlerinde bu yağ dışı kitle su iken, ilerleyen zamanlarda kas ağırlıklı olur. Kas dokunun kalori yaktığı, buna karşın yağ hücrelerinin ise depoladığı bilinen bir gerçektir. Kayıp, kas dokudan olduğunda vücudunuzun fazla kaloriyi yakma yeteneği de azalır. Hızlı kilo vermeyi sağlayan diyetler niceliği niteliğin önünde tuttuklarından kayıplar daha çok yağ dışı kitleden olur ve bu nedenle çok kısa süre içinde yeniden kilo alınır.
    İdeal olanı kayıpların ¾’ünün yağdan ve ¼’ünün de yağ dışı kitleden olmasıdır. Yağ dokudan kaybetmeyi hedefleyen, yavaş ve sabit bir kilo kontrol programı bu amaca ulaşmak için yeterlidir.







  4. 4
    katırcı
    Emekli
    Yağ


    Yaşamın idamesi ve sağlık için çok önemli olan yağ, sadece fazla miktarda alındığında zarar verir. A, D, E ve K vitaminleri gibi önemli vitaminler için taşıyıcılık görevi yapar. Vücudun savunma sisteminde önemli bir rolü olan yağ, östrojen gibi homonların üretiminde ve depolanmasında görev alır.
    Günümüzde, sağlık uzmanları sağlıklı bir diyette bulunması gereken kalori miktarının en fazla 1/3′ünün yağdan gelebileceğini belirtmektedirler.


  5. 5
    ZEYCANSU
    Emekli
    çok saol ama benm bunlara ihtiyacım yhok ama yhinede dikkat etçem:D

  6. 6
    katırcı
    Emekli
    Proteinler



    Proteinler, vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan kas dokusunu güçlendirmek açısından çok önemlidir. Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır. Yemeklerinizin yeterli miktarda protein içerdiğinden emin olun, ancak bu tür gıdaların yağdan da zengin olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Mümkün olduğunca yağ açısından fakir alternatifleri seçmeye çalışın.


  7. 7
    katırcı
    Emekli
    Karbonhidratlar

    Karbonhidrat vücudun glikoza dönüştürebildiği her türlü maddedir. Glikoz hücrelerin enerji olarak kullandığı en önemli maddelerden biridir. Karbonhidratlar glikoza yıkılma özeliklerine göre basit ya da karmaşık olabilirler. Saf buğday ekmeği, şeker ve alkol kalori fazlalığı olduğunda kolaylıkla yağa dönüşebilen basit karbonhidratlara örnek olarak verilebilir. Yapraklı sebzeler, patates ve hububat ürünleri karmaşık karbonhidratlara örnektir. Bu grup yiyecekler sağlıklı olmanız için gereken bütün besinlere sahiptir ve beslenme programınızın temelini oluşturmalıdır.


  8. 8
    katırcı
    Emekli
    Sağlıklı Beslenmenin Temel Kuralları


    Kaloriler hayatın yakıtıdır
    Kaloriler hayatınızı sürdürmeniz için gereken enerjiyi verirler. Yediğiniz her yiyecekte belli miktarda kalori vardır. Besinlerle aldığınız kalorilerin kaynakları yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerdir.
    1 gram yağ = 9 kilokalori
    1 gram karbonhidrat = 4 kilokalori
    1 gram protein = 4 kilokalori


  9. 9
    katırcı
    Emekli
    Vitaminler Ve Vitamin İhtiyaçları

    B1 Vitamini
    Thiamin olarak da adlandırılan B1 vitamini merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. Yeterli B1 düzeyleri zihinsel fonksiyonun korunmasında bize yardımcı olur. B1 düzeylerinde ki yetersizlik ise gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı ve fiziksel koordinasyonda bozukluğa sebep olur.
    B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asit in üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.Diğer B vitaminleri gibi B1 vitamini de suda eriyen vitaminler sınıfındandır ve vücutta depolanmaz. Bu sebeple her gün yeterli miktarda B1 vitamini alınması gerekmektedir.Diğer B vitamini kompleksleri ile birlikte alındığında tek başına yapacağı etkiden daha fazla etki oluşturur.
    B1 Vitamini Eksikliğinde Görülen Belirtiler:
    İştah azalması
    Sindirim bozukluğu
    Kabızlık
    Yorgunluk
    Baş ağrısı
    Sinir ve dolaşım sistemi hastalıkları
    Kas krampları
    Ödem
    B1 vitaminin uzun süre eksikliklerinde Beriberi adı verilen ve merkezi sinir sistemini yıkıcı ve bazen ölümcül olabilecek bir hastalık oluşabilir. Beriberi’ye beslenme düzeyleri yeterli olan ülkelerde pek rastlanmaz. Ancak alkol B1 i yıkıma uğrattığından uzun süreli alkolizm vakalarında bu hastalığa rastlanabilmektedir. B1 düzeylerini ağızdan alınan antibiotikler, sulfa grubu ilaçlar, antiasitler ve doğum kontrol hapları da etkileyebilir. Ayrıca karbonhidratı yüksek diyetle beslenen kişiler de B1 ihtiyacı artabilmektedir.
    B1 vitamini açısından zengin besinler: Kuru fasulye, yumurta, bira mayası, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleridir. Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini girişini sağlayabilirler.
    Besinler haricinde alınan ek vitamin preperatlarında B1 genellikle B2, B3, B6, pantetonik asid ve folik asit ile birlikte bulunur.
    Günlük B1 Vitamini Gereksinimi: 1,5 mg dır.
    B2 Vitamini
    Riboflavin olarak da adlandırılan B2 vitamini enerji üretimi, enzim fonksiyonu, normal yağ asidi ve aminoasit sentezi için önem taşımaktadır.. Serbest radikallerin toplayıcısı olan glutathion un üretimi için gereklidir.
    Riboflavin suda eriyen bir vitamindir ve vücutta depolanmaz. Karaciğer, böbrek ve kalpde sadece birkaç dakika kalır. Bu sebeple dışarıdan alınması gerekmektedir.
    Ağır Riboflavin eksikliğine nadir olarak rastlanır. Alkoliklerde görülebilir. Ancak çok ağır olmasa da tehlikeli düzeyde Riboflavin eksikliği yaşlıların yaklaşık yüzde 33 ünde görülebilmektedir.
    Riboflavin hücre enerji üretimini arttırdığı için migren tipi baş ağrılarının önlenmesinde etkili olabilmektedir. ( Migrenin kan damarlarında üretilen enerjinin azalmasıyla oluştuğuna inanılmaktadır. 1994 de yapılan bir çalışmada yüksek dozlardaki riboflavinin baş ağrılarının tedavisinde etkili olduğu
    gösterilmiştir.)
    Riboflavin ışığa karşı oldukça hassastır. Açık yeşil sebze ve meyvelerde bulunan bu vitamin özelliğini çok çabuk kaybeder. Boş mideye alındığında sadece % 15 i emilebilir. Fazla miktarda alınan Riboflavin idrar ile atılır ve idrarı hafif bir sarı yaşil renge boyar.
    Vitamin B2 kaynakları:
    Badem
    Bira Mayası
    Peynir
    Tavuk
    Sığır eti, böbrek
    Buğday
    FAYDALARI:
    Kanıtlanmış Faydaları:
    Besinlerden enerjinin serbest bırakılmasında rol oynar.A vitamini ile birlikte kullanıldığında solunum, sindirim, dolaşım ve boşaltım sisteminin mukozasının sağlıklı olmasını sağlar. Sinir sistemi, deri ve gözleri korur. Normal büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Enfeksiyon, alkolizm, yanık, mide ve karaciğer hastalıkları tedavisine yardımcı olur.Antioksidan aktivitesinde gerekli olan Glutation un rejenerasyonunda gereklidir. Migren, katarakt, orak hücreli anemi tedavisinde kullanılır.
    Vücut dokularının nefes alması için gerekli flavin mononucleotide ve flavin adenine dinucleotide adlı iki koenzimin bir parçası gibi davranır. Vitamin ve
    minerallerdeki piridoxin i harekete geçirir.
    Kanıtlanmamış faydaları:
    Çeşitli göz hastalıklarını, deri hastalıklarını tedavi ederler.Kansere karşı önleyici olduğu iddia edilmektedir. Vücudun normal gelişimini arttırırlar. Kısırlıkta faydalı olduğu sanılmaktadır. Stresi engellerler. Görme duyusunu güçlendirir.
    Kimler kullanmalıdır:
    Yetersiz kalorili diyet alanlar, beslenme bozukluğu olanlar veya kalori ihtiyacı artmış kişiler.
    Gebe veya emziren kadınlar.
    Alkol veya diğer madde bağımlıları.
    Kronik hastalığı olanlar, uzun süreli stres altında olanlar, yakın geçmişte operasyon geçirmiş kişiler.
    Sporcular ve beden işçileri.
    Sindirim sisteminin bir bölümü operasyonla alınmış olanlar.
    Ağır yanık veya yaralanması olan hastalar.
    Doğum kontrol hapı veya östrojen kullananlar.
    Yararlı bilgiler:
    B2 vitamini idrarı koyu sarı renge boyayabilir.
    İşlenmiş yiyeceklerde B2 vitamini miktarları azalır.
    Soda ile birlikte pişirme yiyeceklerdeki B2 vitaminini ortadan kaldırır.
    EKSİKLİK BELİRTİLERİ:
    Ağız kenarlarında çatlaklar, dil ve dudaklarda iltihaplanmalar.
    Işığa duyarlı gözler.
    Ciltte kaşıntı.
    Sersemlik, uykusuzluk.
    Öğrenme güçlüğü.
    Gözlerde yanma ve kaşıntı.Kornea hasarı.
    Kanıtlanmamış Belirtiler.Hafif Anemi.Hafif uyuşukluk hali.Akne.Migren tipi başağrıları.Kas spazmları.
    Riboflavin eksikliği ile özofagus kanserleri arasında bir ilişki olduğu öne sürülmektedir.
    Herhangi bir B vitaminine karşı allerjik kişilerde, kronik böbrek hastalıklarında kullanılmamalıdır.
    Gebeler ve emzirenler doktorlarının tavsiye ettiği şekilde kullanmalıdır.
    B-2 Fazlalığı:
    İdrar renginde koyulaşma.
    Bulantı, kusma.
    Etkileşim:
    Trisiklik antidepressanlar, fenotiazinler, probenesid B-2 nin etkisini azaltırlar.
    B3 Vitamini
    Niasin, Niasinamid veya Nikotin Amid olarak ta adlandırılan B3 vitamini sindirim için gerekli olan hidroklorik asit üretimi için olduğu gibi , protein, yağlar ve karbonhidrat metabolizması için de tüm insanlar tarafından gereksinim duyulan zorunlu bir besindir.
    B3 vitamini kan dolaşımını düzenler, sağlıklı bir deri sağlar ve santral sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Beyin ve hafızanın ileri fonksiyonlarını denetlemesinden dolayı şizofreni ve diğer zihinsel hastalıklarda tedavi edici rol oynar. Son olarak yeterli B3 düzeyleri insülin ile estrojen, progesteron ve testesteron gibi cinsiyet hormonlarının sentezi için hayati rol oynamaktadır.
    B3 vitamini eksikliğinde Pellegra adı verilen ve sinir sisteminde fonksiyon bozukluğu, mide barsak sistemi bozukluğu, ishal, zihin bulanıklığı, depresyon, ve ağır dermatit ve çeşitli cilt lezyonları ile karakterize bir hastalık
    oluşur. Son zamanlarda kan kolesterolunu ve trigliseritini yan etki olmadan emniyetle düşürebildiği için doktorlar tarafından bu amaçla sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak B3 vitamininin kullanımında doz ayarlaması mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır.
    Yüksek miktarlarda alınan B3 vitamini doğal bir allerjik reaksiyon olan ciltte kızarmalara neden olabilir. Bu kızarmalar yanma, kaşıntı ve ağrı ile beraber olabilir. Genellikle yüz, kollar ve göğüse yayılır.Genellikle zararsızdır ve 20 dakika ile bir saat arasında kendiliğinden geçer.Bir bardak su içilmeside yardımcı olacaktır.
    Gebelikte B3 vitamini dikkatle kullanılmalıdır. Yüksek dozlarda saf nikotinik asit mide ülserleri, gut, glokom diabet ve karaciğer hastalıklarında sağlık problemlerini arttırabilirler. Günde 1.000 mg ın üzerindeki dozlar için doktora tekrar danışmak gereklidir.
    B3 vitamini içeren doğal yiyecekler sığır eti, brokoli, karnabahar, havuç, peynir, mısır unu, yumurta,balık, süt, patates ve domatestir.
    B5 Vitamini
    Pantotenik Asit olarak ta adlandırılan B5 vitamini hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunabildiğinden dolayı yunanca “heryer” anlamına gelen “pantos” sözcüğünden kökenini almıştır. Vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir.
    Pantotenik asit karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin enerjiye çevrilmesinde bir katalizör olarak hayati rol oynayan Koenzim A nın üretiminde zorunlu bir parçadır. Asetilkolin gibi sinir iletimini sağlayan maddelerin üretimine katılır. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları, steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için antistres vitamini olarak da tanımlanır. Depresyonla savaşmakta olan faydasının yanı sıra mide barsak sisteminin normal çalışmasına yardımcı olur; kolesterol, D vitamini, kırmızı kan hücreleri ve antikorların üretimi için gereklidir.
    Kanıtlanmış Yararları:
    Normal büyüme ve gelişmeyi destekler.
    Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine yardım eder.
    Birçok vücut materyalinin sentezine yardımcı olur.
    Böbrek üstü bezinin fonksiyonunu destekler,
    Enerji metabolizmasında gereklidir.
    Kanıtlanmamış Yararları:
    Yara iyileşmesini uyarır.
    Stresi yatıştırır.Depresyon tedavisinde yararlıdır.
    Alerjilerin tedavisinde yararlıdır..
    Alkolizm, karaciğer sirozu tedavisinde yararlıdır.
    Kabızlık tedavisinde yararlıdır.
    Yorgunluğun giderilmesinde yararlıdır.
    Mide ülserlerinde yararlıdır.
    Osteoartrit, Romatoid artrit tedavisinde yararlıdır.
    B5 vitamini açısından zengin besinler:
    Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasülye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patates, mısır, kuru yemişler de bolca bulunur.

    B5 Vitamini eksikliği:

    Direkt olarak B5 vitamini eksikliğine bağlı insanlarda oluşan hiçbir hastalık belirtilmemiştir. Bunun sebebi her türlü besinde bolca bulunmasıdır.
    Ancak B5 vitamini eksikliğine bağlı bazı belirtilerin oluşabileceği kanıtlanmasa da varsayılmaktadır. Bunlar:
    Sinir harabiyetleri
    Solunum problemleri
    Cilt problemleri
    Artrit
    Alerji
    Doğumsal bozukluklar
    Zihinsel yorgunluk
    Baş ağrısı
    Uyku bozukluğu
    Kas spazmları, kramplar
    B6 Vitamini
    Pyridoxine olarak ta adlandırılan B6 vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamindir. Diyetle veya ek vitamin olarak mutlaka alınmalıdır.
    Vücutta diğer birçok vitaminden daha fazla hayati fonksiyonları destekleyici rol oynar. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer alır. Hormonlar, kırmızı kan hücreleri, sinir hücreleri, enzimler ve prostoglandinlerin oluşumunda rol oynarlar. Ayrıca B6 vitamini iştahımızı, ağrıya karşı duyarlılığımızı, uyku düzenimizi, ruh durumumuzu etkileyen serotonin adlı maddenin yapımında da etkili olmaktadır.B6 vitamini eksikliğinde ani uykusuzluk ve santral sinir sisteminin çalışmasında bozukluklar oluşmaktadır.
    B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterol birikimine engel olarak kalbi korur, böbrek taşı oluşumunu engeller. karpal tunel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu, artritler, allerjiler , geceleri oluşan bacak kramplarının tedavisinde de kullanılır.
    Vitamin B6 eksikliği belirtileri:
    Depresyon, kusma, anemi (kansızlık), böbrek taşları, dermatitler, uyuşukluk, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak sık hastalanma gibi beleirtileri olabilir. Yeni doğanlarda B& vitamini eksikliğine bağlı olarak aşırı sinirlilik, huysuzluk; bazende kasılma nöbetleri görülebilir.
    Ek vitamin B6 bulantı, sabah kusmaları ve depresyon tedavisinde kullanılabilir.
    Başlıca Vitamin B6 kaynakları arasında muz, avakado, tavuk eti, patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, balık ve bütün hububatlar gelmektedir.

    Önerilen günlük doz 2 mg dır.

    Vitamin B6 zehirlenme yapabilen ender vitaminlerdendir. Günlük 500 mg a kadar güvenli olabilir ancak günlük 2 gr lık dozla sinir sisteminde geriye dönüşü olmayan bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca beyinde L-Dopa nın etkisini azaltabildiğinden L-Dopa tedavisi gören parkinson hastalarında kullanılmamalıdır.
    B12 Vitamini
    Kobalamin olarak ta adlandırılan B12 suda eriyen bir vitamindir. Diğer suda eriyen vitaminlerden farklı olarak vücut dokularında depolanabilir. Bu yüzden eksiklik belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir.
    Vitamin B12 hayvansal gıdalarda bulunur.Karbonhidratlar, protein ve yağların işleme tabi tutulması için gereklidir. Özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamaktadır.Protein oluşumunda aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. Folic asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir; sinir iletilerini kolaylaştırır.
    B12 vitamini ince barsaklarda emilir. Diyetle yetersiz alınım, bazı hastalıklar sebebi ile ince barsaklardan yetersiz emilim B12 vitamin eksikliğini oluşturur.
    Hafif derecede B12 eksikliği çok sık görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler verir.
    Ağır vitamin B12 eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. alıcı sinir harabiyetine yol açabilir.
    Yaş ilerledikçe vitamin B12 eksikliğinin görülme sıklığı artmaktadır. Araştırmalar 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık % 40 ında vitamin B12 eksikliği olduğunu göstermektedir. Bu yaşlarda görülen bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle oluşabileceği düşünülmektedir. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir.
    Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülmektedir.
    Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır.
    Çocuklarda görülen astımların, depresyonun, şeker hastalığına bağlı nöropatilerin, düşük sperm sayısı ve spermlerdeki hareket yetersizliğinin tedavisinde de B12 vitamini kullanılmaktadır.
    HIV pozitif kişilerin % 35 inde vitamin B12 eksikliği olduğu bulunmuştur. Yararı tam olarak kanıtlanamasa da AİDS tedavisinde vitamin B12 eklenmektedir.
    Vitamin B12 Kaynakları:
    Dana eti, dana karaciğeri,böbrek,süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz.
    Vitamin B12 nin kanıtlanmış yararları:
    Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar.
    Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar.
    Pernisiyöz anemi tedavisinde kullanılır,
    Mide barsak sisteminin bir kısmı cerrahi olarak çıkartılmış hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
    Vejeteryanlarda ve birtakım emilim bozukluğu olan hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
    Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir.
    Vitamin B12 nin kanıtlanmamış ancak olası yararları:
    Akıl ve sinir hastalıklarında faydalı olabilir.
    Mikrobik hastalıklara karşı direnci arttırır.
    İştahı arttırır.
    Ortalamanın altındaki boy uzunluklarında yararlıdır.
    Öğrenme ve bellek kapasitesini geliştirir.
    Enerjiyi arttırır.
    A Vitamini
    A Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir.Balıkyağında, karaciğerde, tereyağı ve kremada, peynirde, yumurta sarısında bulunur.Sonradan A vitamini (retinol) ne dönüşecek olan Beta Karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunur.A vitamini karaciğerde depolanır. Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır.Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir. Vitamin A miktarı Retinol Equivalant ile ölçülür
    Vücuttaki Fonksiyonları:
    Sağlıklı deri ve saçlar için gereklidir.
    Diş, dişeti, ve kemik gelişiminde önemli rol oynar
    Normal iyi görme de ve gece görme de etkilidir.
    Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
    Akciğer, mide, üriner sistem ve diğer organların koruyucu epitelinin düzeninde rol oynar.
    Eksiklik Belirtileri
    Gece körlüğü
    Xerophthalmia ( korneanın anormal kuruması ve kalınlaşması = göz kuruluğu)
    Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme
    Akne (sivilce) oluşumunda artış
    Yorgunluk
    Diş, diseti ve kemiklerde deformiteler
    Aşırılık ve Zehirlenme Belirtileri
    Karaciğer bozuklukları
    Mide bulantısı ve kusma
    Saç dökülmesi (saçlar çabuk kopar)
    Baş ağrısı
    Eklem ağrıları
    Dudak çatlamaları
    Saç kuruluğu
    İştah kaybı
    Beta Karoten Aşırılığı ve Zehirlenme Belirtileri
    Avuçlarda ve ayak tabanlarında ciltte sarı-kavuniçi renk değişikliği.
    Çocuklarda zehirlenme 300000 Retinol Equivalant A vitamini alımıyla oluşur. Yetişkinler de ise genellikle günde 100000 Retinol Equivalant A vitamininin aylar boyu alınması ile oluşur.
    Yetişkin Erkeklerde Vitamin A gereksinimi 1000 Retinol Equivalant Yetişkin Kadınlarda Vitamin A gereksinimi 800 Retinol Equivalantdır.
    D Vitamini
    D Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Daha çok iki şekilde bulunur.Bunlardan aktif ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur.Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur. Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır.Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir.
    Vücuttaki Fonksiyonları
    İnce barsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tam üzerinde etkili olur.
    Raşitizmi önler
    Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler.
    Postoperatif kas kasılmalarını önler.
    Kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder.
    Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar.
    Henüz kanıtlanmamış olası etkileri:
    Artrit, yaşlanma belirtileri ,sivilce,alkolizm, kistik fibrozis uçuk ve herpes zoster tedavisi, kolon kanserinin önlenmesi
    Vitamin D alınımına dikkat edilmesi gereken durumlar:
    Güneş ışığı bakımından yetersiz bölgelerde yaşayan çocuklar.
    Yetersiz gıda alan ve fazla kalori yakan kişiler
    55 yaşın üzerindekiler, özellikle menapoz sonrası kadınlar.
    Emziren ve hamile kadınlar.
    Alkol veya uyuşturucu kullananlar.
    Kronik hastalığı olanlar, uzun süredir stress altında olanlar yakın geçmişte ameliyat geçirmiş olanlar.
    Mide-barsak kanalının bir kısmı ameliyat ile alınmış olanlar.
    Ağır yaralanma ve yanığı olan kişiler.
    Eksiklik Belirtileri:
    RaşitizmÇocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık)Çarpık bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bitkinlik
    Osteomalazi (yetişklerde D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık) kaburga kemiklerinde,omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler.Aşırılık ve Zehirlenme Belirtileri
    Yüksek kan basıncı
    Mide bulantısı ve kusma
    Düzensiz kalp atışı
    Karın ağrısı
    İştah kaybı
    Zihinsel ve fiziksel gelişme geriliği
    Damar sertliğine eğilim
    Böbrek hasarları
    E Vitamini
    E Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir.Alfa,beta,gama ve delta tokoferolleri içerir. Bitkisel yağlar ve buğday tanesi en iyi kaynağıdır. Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır.
    Vücuttaki Fonksiyonları
    En iyi Antioksidandır.Hücre zarı ve taşıyıcı moleküllerin lipid kısmını stabilize ederek hücreyi serbest radikaller, ağır metaller, zehirli bileşikler, ilaç ve radyasyonun zararlı etkilerinden korur.
    İmmun sistemin aktivitesi için gereklidir.Timus bezini ve alyuvarları korur.Virütik hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirir.
    Göz sağlığı için hayati önem taşır.Retina gelişimi için gereklidir.Serbest radikallerin katarakt yapıcı etkilerini önler.
    Yaşlanmaya karşı koruyucudur.Serbest radikallerin dokular, deri ve kan damarlarında oluşturduğu dejenaratif etkiyi önler.Yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza kayıplarını da önleyici etkisi vardır.

    Eksiklik Belirtileri

    Çocuklarda hemolitik anemi ve göz bozuklukları
    Yetişkinlerde Dengesiz yürüme, konsantrasyon bozukluğu, düşük tiroid hormonu seviyesi, sinir harabiyeti, uyuşukluk, anemi, bağışıklık sisteminde zayıflama.
    E vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları ve kanser riski artmıştır.
    K Vitamini
    K Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir.Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Lahana, karnıbahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasülyesi ve tahıllarda bulunur.Genellikle vücutta barsak bakterileri tarafından sentez edilir.
    Vücuttaki Fonksiyonları
    Kan pıhtılaşmasını sağlar.
    Bazı çalışmalar özellikle yaşlılarda kemkleri güçlendirdiğini göstermektedir.
    Pıhtılaşmada ve kemik yapımında kalsiyum’a yardımcıdır.

    Eksiklik Belirtileri
    Kontrolsuz kanamalara neden olan K vitamini eksikliği malabsorbsiyon hastaları hariç ender görülür.Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde barsak florası henüz tam gelişmemiş olduğundan K vitamini eksikliği vardır.
    Günlük Vitamin K ihtiyacı:
    Genellikle sebzelerle alınan günlük 60-85 mg. herhangi bir eklemeye gerek kalmadan yeterli olmaktadır



  10. 10
    NaNe_LiMoNn
    Yeni Üye
    cok güzel olmuş ellerine sağlık..

+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi