Fazla Kırmızı Et Tüketiminin Zararları

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Sağlık-Genel Bölümünden Fazla Kırmızı Et Tüketiminin Zararları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Gülehasret
    Süper Moderatör
    Reklam

    Fazla Kırmızı Et Tüketiminin Zararları

    Reklam



    Fazla Kırmızı Et Tüketiminin Zararları

    Forum Alev
    Kırmızı Et Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmelidir - Et Tüketiminde Kimler Daha Dikkatli Olmalıdır


    İnsan vücudu için en faydalı besinlerin başında gelen kırmızı etin ihtiyaçtan az veya haddinden fazla tüketilmesinin zararlı olduğu bilinmektedir. Doymuş yağ yönünden zengin olan kırmızı etin çok tüketilmesi halinde kalp-damar, diyabet ve daha bir çok hastalığı tetiklediği, az veya hiç tüketilmemesi halinde ise vücut için gerekli olan bir çok vitaminin alınamaması sonucu yine sağlık sorunlarının ortaya çıktığı uzmanlar tarafından açıklanmaktadır.

    Bu nedenle herkesin kendi sağlık durumu ve ihtiyacı oranında kırmızı et tüketiminde her hangi bir sorun olmadığını belirten Belediye Hastanesi Diyetisyenlerinden Dilek Cengiz, şeker, tansiyon, kalp gibi kronik hastalıkları bulunanların günde 80 gramdan fazla et tüketmemesi gerektiğini söyledi. Cengiz'in, kırmızı etin saklanması, pişirilmesi ve tüketilmesi konularında sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:


    Kırmızı et içerdiği protein ve mineralleri (demir, çinko, fosfor, magnezyum vitaminleri B12, B6, B1 ve A) sayesinde metabolik ihtiyaçların karşılanmasında oldukça önemli bir besin maddesidir. Ancak C ve E vitamini içermezler. Bu nedenle etin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi etin en yüksek kalitede emilimini sağlamış olur. Sindirimi zor bir besin olan et, hazırlanması ve pişirilmesine dikkat edilmezse özellikle gastrointestinal (sindirim sistemi) gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Yeni kesilmiş hayvanların eti, hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle et 1-2 gün soğutucuda bekletilmelidir.


    Diyabet, Tansiyon, Kalp Damar Hastaları ve yaşlılar et tüketiminde çok dikkat etmelidirler. Çok tüketilen et ve et ürünleri, vücutta doymuş yağ oranını arttırarak, kalp damar sistemi hastalıklarına neden olur. Fazla et tüketimi tansiyon yükselmesine, diyabete ve ödemlere neden olabilir. Yukarıda sözünü ettiğimiz hastaların da kontrollü ve günde en fazla 80 gram et tüketmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Ama yağından arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir.

    Etin hangi şekilde pişirilmesi daha doğrudur?

    Etlerin pişirilmesinde haşlama, fırın veya ızgara tercih edilmeli, yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda pişirme ve kızartma yöntemleri çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilir. Etler yüksek ateşte pişirilmez. Çünkü yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının iç kısımlara ulaşmasına engel olur. Bu da lezzetinin bozulmasına sindirimin zorlanmasına neden olur.



  2. 2
    VESLiHAN
    Bayan Üye

    Cevap: Fazla Kırmızı Et Tüketiminin Zararları - Kırmızı Et Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmelidir - Et Tüketiminde Kimler Daha Dikkatli Olmalıdır

    Reklam



    İnsanların dengeli ve yeterli beslenmeleri sağlıklı olmak için yapması gerekenlerin başında gelmektedir.Bu nedenle her besin gurubu yeterli ve dengeli olarak alınması gerekir.Az yada fazlası zararlı olabilmektedir.







+ Yorum Gönder
fazla et tüketiminin zararları,  kırmızı etin zararları
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi