Soganın Faydaları

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Şifalı Bitkiler Bölümünden Soganın Faydaları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    BADMAN
    Usta Üye
    Reklam

    Soganın Faydaları

    Reklam



    Soganın Faydaları

    Forum Alev
    Binlerce yildan beri sogan ve sarimsak neredeyse
    tum yemeklere katilan sifa verici birer sebze olarak
    kullanililiyor. Salatadan tutun, her cesit pisirme seklinde
    sogan yemeklerimizden eksik edilmiyor.

    Bilimsel olarak ispatlanmis bir gercek de, soganin icindeki
    cystein maddesinin eczanelerde kuvvetli bir balgam sokucu
    olarak satilan ve doktorlar tarafindan recete edilen mentopin
    ve asist gibi ilaclarin ana maddesi ile aynidir.

    Vucudumuzda uretilen cok guclu bir antioksidan olan
    GLUTATYON'un uretimi icin soganin icinde bulunan cystein
    maddesinin sogan veya sarimsak yiyerek alinmasi gerekiyor.
    Cok kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon, bircok hastaligin
    sebebi sayilan serbest radikalleri hucre icinde notralize etmektedir.

    Dunyanin her yerinde soguk alginliginda, bronsitte ortaya
    cikan oksurugun giderilmesinde sogan, sifa verici olarak yeniyor.
    Cok eskiden beri usutme, oksuruk ve bronsit durumda ezilen bir
    sogana bir miktar su ve tatlandirici olarak da az miktarda bal
    katilarak ilac olarak kullaniliyor.

    Ayrica bocek sokmalarinda olusan sisliklerin uzerine
    taze kesilmis sogan dilimleri konmasi halinde, sisligin
    giderilmesinde yardimci oluyor.
    Ayrica uyku duzenleyici olduguna da inanilmaktadir.

    Soganin 100 graminda bulunan maddeler:

    Kalori degeri
    Kuru sogan - taze sogan : 36 kalori - 23 kalori
    Protein (gr.) : 1.3 gr.
    Yag (gr.) : 0.3 gr.
    Karbonhidrat : 8.1 gr.
    Su : 89 gr.
    Posa : 2 gr.
    Potasyum : 157 mg.
    Kalsiyum : 27 mg.
    Vitamin C : 10 mg.
    Folik asit : 54 mg.
    Vitamin : 0.3 mg.

    Kalp-damar hastaliklarini onlemede yardimci

    Her nefes aldigimizda cigerlerimize yarim litre hava dolar.
    Bunun %20.7'si oksijendir.
    Oksijen alyuvarlarimiza baglanir ve kalbe gider.
    Kalp, bu oksijenli kani tum hucrelere pompalar.
    Oksijen, hucredeki sekeri yakarak yasam enerjisinin
    uretimi saglar. Bu islem esnasinda oksijen molekullerinin
    %1-5'i degisime ugrar ve vucut icin cok zararli hale gelir.
    Biz bunlara serbest radikaller diyoruz.
    Bu serbest radikaller, her turlu hastaligin ve de ozellikle de
    kalp-damar hastaliklarinin ve kanser cesitlerinin sebebi sayiliyor.
    Vucudumuzda bunlari zararsiz hale getiren enzim sistemi vardir.
    Kisinin bu enzim sistemi ne kadar guclu ise omru de o kadar
    uzun oluyor. Serbest radikalleri zararsiz hale getiren maddelere
    antioksidan diyoruz.

    Soganin icindeki Quercetin adi verilen
    cok guclu bir antioksidan vardir.

    Finlandiya'da uzun suredir yapilan bir bilimsel arastirmada;
    Quercetin'i iceren sogan ve elmayi daha cok tuketen kisilerde
    kalp-damar hastaliklari ve kanser olum oranlari daha dusuk
    bulundu.

    Damar sertligi dolayisiyla kalp-damar hastaliklarina neden
    olan kotu huylu kolesterol (LDL), serbest radikaller tarafindan
    okside olmadan damar ceperine yapismiyor.
    Sogandaki Quercetin maddesi kolesterolun okside olup damar
    ceperine yapismasinin engellenmesinde yardimci oluyor.

    Vucutta hucre icinde uretilen ve Glutatyon adi verilen antioksidanin
    uretimi icin sogan ve sarimsakta bulunan Cystein maddesinin bu
    yiyeceklerle vucuda girmesi gerekiyor.
    Bu kuvvetli antioksidan, kanserin onlenmesine yardimci olmaktadir.
    Sogan ve sarimsak, Akdeniz beslenme tarzinda cok tuketilmektedir.

    Sigaranin neden oldugu idrar kesesi kanserinin onlenmesinde
    yardimci oluridrar kesesi kanserinin baslica sebeplerinden biri
    sigara tuketimidir.

    Soganin icerdigi Quercetin maddesi degisime ugra¤¤¤¤¤ kesenin
    ic derisini kanserden koruyucu bir etki yapmaktadir.
    idrar kesesinde kansere neden olan zehirli maddeler degisime
    ugramis Quercetin maddesi tarafindan emilerek kanser olusumunu
    geciktirmekte veya engellemektedir.
    Sigara icenlerin kanserden korunmalari icin sogani ve elmayi
    duzenli sekilde tuketmeleri tavsiye edilir.

    Nasil tuketilmelidir?

    Her cesit pisirme seklinde yemeklere katilan soganin faydasi vardir.
    Pisirilmeden cig ve taze olarak tuketilen sogan cok daha sifa vericidir.

    Ne kadar tuketilmelidir?

    Haftada 3-4 defa yenen yarim bas sogan
    kalp-damar hastaliklarindan ve kanserden korunmada
    yardimci olur.




  2. 2
    VESLiHAN
    Bayan Üye

    Cevap: Soganın Faydaları

    Reklam



    Her yemeğe konan salataları yapılan bu değerli besin bir çok faydaları olan ve ucuz olması nedeni ile her sofrada da olmaktadır.Soğan içinde bir çok vitamin bulunmkatadır.Aynı zamanda soğuk algınlıklarına da iyi gelmektedir.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi