Bakliyatlar ve Faydaları

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Şifalı Bitkiler Bölümünden Bakliyatlar ve Faydaları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    gamzeeyldz
    Usta Üye
    Reklam

    Bakliyatlar ve Faydaları

    Reklam



    Bakliyatlar ve Faydaları

    Forum Alev
    Sağlığımız açısından bakliyatlar çok önemlidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar bakliyatların yüksek çeper ve bitkisel proteinleri içermesi, b vitamınlerı ve bazı mınareller açısından zengin olması gibi çeşitli faydalarının olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif ve çok az yağ içeren bakliyatlar saglık açısından vazgeçilmezdir. İşte kısaca bakliyatların özellikleri:
    YEŞiL MERCİMEK: Yüzde 24 oranında protein bulunur. 1 kilo mercimek, -1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. Ayrıca A, B1, B2, C VİTAMINLERI CALSIYUM, sodyum, potasyum demır, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir, Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlıdır. İçine et veya kıyma konulmasına gerek yoktur. Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur. kolestrol lü olanlar için risk taşımaz.

    NOHUT: Bol fosfat, yüzde 20 civarlarında protein, az yağ, bol karbonhidrat ve lif vardır. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor bulunur. 1 fincan nohut, 120 gram etteki kadar protein sağlar. Leblebi nohutun kavrulup kabuğunun çıkarılmış halidir.
    SOYA FASULYESİ: Yapılan araştırmalar soya fasulyesinin hern besleyici hem de yüksek oranda protein sağlayan bir bitki olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda demir içerdiğinden kansızlığa yararlıdır. Kalsiyum ve fosfor oranı da yüksektir. Soyada . ayrıca A, B, D, E ve PP vitaminleri vardır. Ayrıca vejetaryenlar için B 12 vitamini içerdiğinden çok yararlıdır. İçindeki Diastaz isimli bir enzim nişastalı maddeleri glikoza dönüştürür. Bileşimdeki fermentlerden biri yağların sindirimini kolaylaştırır. Soyada cinsine göre yüzde 36 protein, yüzde 18 yağ, yüzde 20 karbonhidrat bulunur. Soya fasulyesi ayrıca filizlendirilerek de yenilebilir.
    KURU FASULYE: Bazen sindirimi ağır olabilir. Tıpkı soya ve nohut gibi iyi çiğnenmelidir, sindirim zorluğu daha çok kabuğundadır. 1 yıldan fazla durmuş kuru fasulye bağırsaklarda daha fazla gaz yapar. Kurufasulyede de yüksek oranda albumin vardır. Hatta etten fazladır. Ayrıca karbonhidrat, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, manganez ve fosfat açısından zengindir. 100 gramında 350 kalori vardır. Zencefil, kimyon, havuç, soğan, kekik ve biberiye katılırsa sindirimi daha kolay olur.



  2. 2
    VESLiHAN
    Bayan Üye

    Cevap: Bakliyatlar ve Faydaları

    Reklam



    Kuru bakliyatlar en önemli şifa kaynağıdır. Günlük yemek ihtiyacımız karşılarken gerekeli vitaminleri ve mineralleri de almış olacağız.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi