İskenderun yemek ve tatlıları ile antakya yemek ve tatlıları

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden İskenderun yemek ve tatlıları ile antakya yemek ve tatlıları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    İskenderun yemek ve tatlıları ile antakya yemek ve tatlıları





  2. 2
    Gezgin
    Özel Üye





    Cevap: Cevizli Biber

    Malzemeler:
    Iki dolu kasik biber salcasi (tercihe gore, aci tatli)
    300 gr ceviz ici
    1 kuru sogan
    4 adet etimek (islatilacak)
    1 cay kasigi kimyon, tuz

    Yapilisi:
    Tum malzemeleri karistirip mikserden gecirin...Tabaga suzme yogurt gibi kasikla yayin, ustunu maydonoz ve limonla susleyin....


    Humus:

    Malzemeler:
    500 gr nohut
    3-4 limon
    tahin(yaklasik 1,5 bardak)
    tuz, birkac dis sarimsak (uc olabilir)
    uzeri icin, pul biber, kimyon, tursu, domates, maydonoz
    Yapilisi:
    Nohutlari bir gun once suda bekletin, ertesi gun iyice haslayin, ezilecek kivama gelsin...(hasladiktan sonra mikserden gecirin) yoksa iyice suzdukten sonra bardakla vs. ezin.
    Sonra, limon, tahin, sarimsak ve tuzla iyice karistirin....Tadina bakarak eksik malzemeyi ekleyebilir, artirabilirsiniz...
    tabaga kasikla yaydiktan sonra uzerine kimyon ve pul biber serpin. Daha sonra dilimlediginiz tursulari(biber+salatalik) dizin. ayrica birkac dilim taze domaes de ekleyebilirsiniz...En son olarak bir iki dal maydonozu tabagin ortasina yerlestirin...

    Patlican Yogurtlama:

    Malzemeler:
    3-4 patlican
    250 gr suzme yogurt
    bir iki dis sarimsak
    kuru veya taze nane

    Yapilisi:
    Patlicanlari firinda(mangalda) iyice kozleyin... Sonra soyup, sarimsakla birlikte iyice dovun, bu islemden sonra suzme yogurtla karistirin, bir tutam nane(veya bir iki dal nane) ekleyin.

    Patlican Salatasi:

    Malzemeler:
    Bir kilo yesil biber
    yarim kilo domates
    birkac dis sarimsak
    iki patlican(buyukce)

    Yapilisi:
    Biber, domates ve patilcani iyice kozleyin...(firinda da pisirebilirsiniz)
    Sonra iki uc dis sarimsagi tuzla dovun...Sirayla(patlican, biber, domatesleri) doverek ekleyin. En son olarak zeytin yagi ve de yarim bardaktan biraz az nar eksisi ekleyin...


    Patatesli Kofte:
    Malzemeler:
    Iki su bardagi ince bulgur
    Iki kucuk kuru sogan
    dort kucuk patates
    bir yemek kasigi domates bir yemek kasigi biber salcasi
    kimyon, kuru feslegen
    maydonoz, tuz

    Yapilisi:
    Patatesleri iyice haslayin (haslandiktan sonra rendeleyin) Bu arada bulgura sicak su serpin, yumusamasini bekleyin... Ince ince dogranan soganlari, salcayi, tum baharatlari, tuzu ekleyip yogurun. Daha sonra rendelemis oldugunuz patatesi ekleyip iyice yogurun.
    En son olarak da ince dogradiginiz maydonozlari ve zeytin yagini ekleyin.
    (Yaninda kiyma kavurabilirsiniz...250 gr. kiymayi iyice kavurun, ustune kucuk bir sogan dograyin. Sogan biraz pistikten sonra domates ve salca(biber) ekleyin. Ustune kimyon, tuz ekleyin.. Et pismek uzereyken maydonoz ekleyin...kofteyi ete bandirip yiyin, nefis oluyor)

    Taze Cokelek Salatasi:

    Malzemeler:Iki taze sogan(yoksa kuru)
    uc domates
    iki yesil veya kirmizi biber
    maydonoz
    kimyon, kekik

    Yapilisi:
    Sogan ince ince kiyilir, tuzla ovulur. Daha sonra biber, domates, maydonoz ince dogranir. Hepsini, baharatla birlikte, cokelekle karistirin. En son olarak zeytin yagi ekleyin...
    Not: Eger taze cokelek bulamiyorsaniz, kendiniz yapabilirsiniz. Soyle ki;
    Iki kilo yogurt ve bir kilo sutu karistirin, kaynadiktan sonra kisik ateste pisirin...Suyunu cektigi zaman, beyaz bir tulbenti suzgece koyun, ustune cokelegi dokun. Iyice baglayin. Suyunu suzebilceginiz bir yere asin....Ertesi gun , tuz ekleyin....
    KATIKLI EKMEK 1 kg ıspanak 4-5 yumak mayalı ekmek hamuru 300 gr taze çökelek 200 gr tuzlu yoğurt 2 adet orta boy soğan 1 yemek kaşığı dövülmüş baş biber veya toz biber 1 bardak zeytinyağı (içi için) 1 bardak zeytinyağı (ayrıca) İçi:kök tarafları kesilerek çıkartılmış ve ince doğranmış ıspanak çok iyi yıkanır. Avuç içinde sıkmak suretiyle suları çıkartılıp bir tepsiye konulur. İçine küçük kesilmiş soğan, taze çökelek, tuzlu yoğurt, biber, zeytinyağı konularak karıştırılır. Mayalı hamurdan küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır. Yağlanmış hamur tahtasına teker teker konularak el zeytinyağına batırılıp bir çay fincanı tabağı büyüklüğünde açılır. Ortasına kâfi miktarda iç konulup börek şeklinde kapatılır. Zeytinyağıyla yağlanmış tepsiye dizilir. Üstüne yağ sürülüp fırında pişirilir. Not: Evde hazırlanan içle çarşı fırınında, içli pide tarzında pişirilir.
    KAYTAZ BÖREGi 1 kg un 1 çay bardağı sıvı yağ 1 su bardağı yoğurt 1 çay kaşığı karbonat 1 su bardağı sıvı yağ İçi: 350 gr yağsız kıyma-2 soğan, 1 tatlı kaşığı domates salçası Yarım demet maydanoz (arzu edilirse)- Tuz-Karabiber Un, 1 çay bardağı sıvı yağ,yoğurt tuz ,karbonatla yoğurularak elde edilen hamur yarım saat dinlendirilir. Diğer tarafta kıyma, ince doğranmış soğan,nar ekşisi, salça, tuz, karabiber, arzu edilirse ince kıyılmış maydanoz ve süneber (çam fıstığı) karıştırılır. Dinlenerek mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve yağlanmış hamur tahtasının üstüne konur. Yumağın üstü sigara inceliğinde açılır. Uçlarından biri üstüne katlanarak tekrar yağlanıp açılır ve tekrar katlanır. Yağlanmış tepsiye dizilerek yüzlerine kıymalı harç konur. Üstüne yağ sürülerek orta ısıdaki fırında pişirilir. Not: Hamur yerine baklavalık yufka ile de kaytaz böreği yapılır.

    Künefe / İskenderun


    Malzemeler
    700 gr. kadayıf
    250 gr. tereyağı
    2 paket dil peyniri ya da tuzsuz peynir
    3 su bardağı tozşeker
    2 çay kaşığı limon suyu





    Yemeğin Tarifi
    Tozşekeri 3 su bardağı suyla kaynatın. Limon suyu ekleyip, ocağın altını kapatın.

    Tavada tereyağını eritin. Kadayıfı tiftikleyerek yağı içine dökün. Kadayıf yağı iyice çekince yoğurun. Yağlanmış tepsiye kadayıfın yarısını bastırarak serin. Peynirleri kenarlarından taşmayacak şekilde üstüne koyun. Kadayıfın diğer yarısını da sıkıca bastırarak yerleştirin. Tepsiyi ocağın ya da fırının üst bölümünde kısık ateşte çevirerek kızartın. Künefeyi ters çevirip, diğer tarafını da kızarttıktan sonra soğuk şerbeti sıcak künefenin üzerine gezdirin.







+ Yorum Gönder
iskenderun tatlısı,  iskenderun tatlıları,  iskenderun tatlilari,  hayal muska tatlısı iskenderun,  kaytaz böreği iskenderun
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi