15 ve 25 yaşlar ne kadar meyve, sebze, süt, et, ve tahıl yemeliler?

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden 15 ve 25 yaşlar ne kadar meyve, sebze, süt, et, ve tahıl yemeliler? ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1

  2. 2
    Gülehasret
    Süper Moderatör





    Cevap: 7'den 70'e hangi yaşta ne yemeli?


    Hangi yaşta ne yemeli? İngiliz bilimadamları "'Sağlıklı ve uzun bir hayata sahip olmanın yolu doğru yaşta doğru şekilde beslenmekten geçiyor" diyor. İşte İngiliz Kalp Vakfı tarafından yayınlanan her yaşa göre beslenme klavuzu...



    1-4 yaş:
    Demir: Vücuttaki oksijen dolaşımını sağlamak için gerekli. Et, ekmek, yumurta, brokolide bolca var.

    Kalsiyum: Güçlü kaslar ve sinir hücrelerinin gelişmesine yardımcı oluyor....

    A vitamini: Kemik, sağlıklı diş ve saçlar için gerekli. Geceleri iyi görmeyi sağlıyor. Portakal gibi turunçgiller, domates, şeftali ve ciğerde var.

    C vitamini: Güçlü bir bağışıklık sistemi için portakal, patates, çilek, kiraz, kivi ve maydanoz yenmeli.

    D vitamini: Kalp, beyin ve sinir sistemini güçlendiriyor. Diş kaybını engelliyor..

    5-12 yaş:
    Folik asit: Ekmek, karaciğer, böbrek ve ıspanakta bolca var.

    Protein: Hücre ve dokuların yenilenmesi için şart. Et, süt, balık, deniz ürünleri, yumurta, baklagiller ve soya fasulyesinde bulunur.

    Karbonhidrat: Bal, pekmez gibi demir içeren karbonhidrat tüketilmeli. Sebze, meyve, tahıllar, kepekli ekmek ve makarnada da var.

    Yağ ve şeker: Çikolata, kek gibi tatlılar haftada bir iki kez tüketilmeli..

    12-18 yaş:
    Demir: Hızlı büyüme demir eksikliğine yol açıyor. Kırmızı et, ekmek ve lifli gıdalar bolca yenmeli.

    Kalsiyum: Bu yaşta vücuttaki kalsiyum miktarı yüzde 25 düşüyor. Bu yüzden mutlaka günde l bardak süt içilmeli.

    Sebze ve meyve: 5 porsiyon tüketilmeli.

    Yağ ve şeker: Yağ ve şekerden uzak durmaya başlamak gerekiyor. 2-3 haftada bir sütlü tatlı ya da bitter çikolata yenebilir.

    Su: Günde en az 8 bardak içilmeli. 17-18 yaşlarında haftada iki kadeh kırmızı şarap içilebilir.

    Yetişkinler için:
    Protein: Kemiklerin kırılmasını önlemek için süt ve balık gibi deniz ürünleri tüketilmeli...

    Lifli gıdalar: Yaş ilerledikçe kansere yakalanma riski de artıyor. Brüksel lahanası ve brokoli tüketilmeli.

    Su: Günde 8 bardak su içilmeli. Taze sıkılmış meyve suları da içilebilir.

    Fındık: Kalbi güçlendirmek için günde bir avuç yenmeli. Kuru fasulye ise diyabet riskini azaltıyor.

    Domates: Göğüs, cilt ve mide kanseri riskini yüzde 30 azaltıyor.

    50 yaş üstü:
    Çinko: Ekmek, deniz ürünleri ve kırmızı ette var. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, yaraları iyileştiriyor.

    Kalsiyum: Her gün bir bardak süt içilmeli ya da sabah kahvaltılarında mutlaka beyaz peynir yenilmeli.

    D vitamini: Alzheimer riskini azaltmak için günde 10 dakika güneşe çıkılmalı..

    B vitamini: Zayıflayan sinirler ve yaşlanan hücreler için gerekli. Ceviz ve bademde bolca var, kolesterolü düşürür. Yoğurt, peynir gibi süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynakları Balık ve yumurtada var Hamburger ve patates kızartması ise iki haftada bir serbest Balık ve yumurta yenmeli



    Kalori Cetveliniz

    SÜT VE YUMURTA ÜRÜNLERİ
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: yoğurt (yağlı) 100 gr 95 süt (yağlı) 100 gr 68 yoğurt (yağlı,meyveli) 100 gr 125 beyaz peynir (yağlı) 100 gr 275 kaşar peyniri (yağlı) 100 gr413 parmesan peyniri (yağlı) 100 gr 440 yumurta 1 adet 80 yumurta akı 1 adet 15yumurta sarısı 1 adet 65

    DENİZ ÜRÜNLERİ
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: midye 1 adet 9 istiridye 1 adet 6 karides 1 adet 144somon füme 100 gr 171 ton balığı 100 gr 121

    SEBZELER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: domates 1 adet 14 enginar 1 adet 10 patlıcan 1 adet28 taze fasulye 100 gr 90 brokoli 100 gr 35 brüksel lahanası 100 gr 35 kabak 100 gr 25havuç 100 gr 35 karnabahar 100 gr 32 kereviz 100 gr 18 salatalık 1 adet 11 marul 100 gr 15 mantar 100 gr 14 soğan 100 gr 35 bezelye 100 gr 89 taze yeşil biber 120 gr 15patates (haşlama) 100 gr 100 ıspanak 100 gr 26 lahana 100 gr 20

    TAHILLAR
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: 1 dilim beyaz ekmek 28 gr 90 1 dilim kepekli ekmek28 gr 60 1 dilim kızarmış ekmek 15 gr 35 1 adet kruasan 200 gr 200 bisküvi 100 gr 470mercimek (kuru) 100 gr 314 arpa (kuru) 100 gr 367 bulgur (kuru) 100 gr 371 kuskus (kuru) 100 gr 367 mısır (kuru) 100 gr 342 buğday (kuru) 100 gr 364 susam 100 gr 589makarna (kuru) 100 gr 339 makarna (haşlanmış) 100 gr 85 pirinç (kuru) 100 gr 357pirinç (haşlanmış) 100 gr 125

    YAĞLAR
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: tereyağı 28 gr 206 margarin 28 gr 204 sıvı yağ 28 gr130

    ETLER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: biftek (ızgara) 100 gr 278 tavuk (ızgara) 100 gr 132tavuk göğsü (haşlanmış) 100 gr 150 kuzu (yağlı, ızgara) 100 gr 282 kuzu ciğeri (yağda)100 gr 232 salam 100 gr 446 sosis 100 gr 295

    KURUYEMİŞLER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: badem 100 gr 600 hindistancevizi 100 gr 603 fındık100 gr 650 fıstık 100 gr 560 çam fıstığı 100 gr 600 ceviz 100 gr 549 patlamış mısır 100 gr 478 kabak çekirdeği 100 gr 571 ay çekirdeği 100 gr 578

    MEYVELER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: elma 1 adet 60 kayısı 1 adet 8 muz 1 adet 100 kiraz100 gr 40 hurma 1 adet 15 incir 100 gr 41 incir (kuru) 100 gr 59 greyfurt 1 adet 60portakal 1 adet 50 kivi 1 adet 34 mandalina 1 adet 50 karpuz 100 gr 19 kavun 100 gr18 şeftali
    __________________







  3. 3
    Gülehasret
    Süper Moderatör
    Yaşınıza Uygun Beslenin Yaşlara göre, vücudun ihtiyaç duyduğu ve yenmesi gereken besinler de farklılık gösteriyor. Ve ihtiyacımız olan besinleri tüketerek, daha sağlıklı kalmak da bizim elimizde... O zaman hangi yaşta ne yemeliyiz?

    Çocukluk Dönemi:

    Beslenme açısından belki de yaşamın en önemli dönemi olan bu dönemde beslenme alışkanlıkları oturmaya başlar. Ayrıca yağ hücrelerinin sayısının arttığı dönemdir. Bundan sonraki dönemde, yağ hücrelerinin sadece hacmi genişler. O yüzden bu dönemde çocuklar fazla yağlı besinlerden, abur cuburlardan uzak tutulmalı, çeşitli ve 6 öğün şeklinde beslenmeye alıştırılmalıdır. Protein içerikli besinlerin ( et, yumurta gibi ), süt ürünlerinin, sebzelerin ve meyvelerin bu dönemdeki önemleri oldukça büyüktür.

    Gençlik Dönemi :

    Genellikle tartıda görülen rakamların oldukça önemli olduğu bu dönem, kilo alıp, vermenin de en kolay olduğu dönemdir. Bu dönemde vücut daha çok kalori yakabilir. Ancak, kolay kilo verildiği düşünülerek, uzun süreli rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamadır. Bu dönemde önemli olan et, tahıl, sebze ve meyveleri bir arada ve dengeli bir şekilde tüketmektir. Kolalı içecekler ve abur cuburun en sık tüketildiği bu dönemde yapılan yanlışlar, yaşlılık döneminin sağlıksız geçirilmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle bu dönemde aşırı yağ ve şekerli abur cuburlar yerine, yağ ve şeker oranları azaltılmış, lif içerikleri artırılmış gıdaları tüketmeniz sizin için yararlı olacaktır. Böylece daha az kalori alarak kilonuzu koruyabilirisiniz.

    Yetişkinlik Dönemi :

    Bu dönemde meyve, sebze, lifli gıdalar ve kalsiyumdan zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopoz döneminden sonra kemik erimelerine ve kırılmalarına neden olduğu için süt ve yoğurt tüketimine önem verilmelidir. Yine ileri yaşlarda kanseri önlediği için lif tüketimi artırılmalıdır. Günde 25–30 g lif tüketmeye çalışılmalıdır. Bu oranı günlük beslenmemizle tüketmemiz biraz zordur. Bu nedenel lif oranı artırılmış gıdalardan destek almak gerekir. Ayrıca, fast-food gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.

    Yaşlılık Dönemi :

    Bu dönem önceki dönemdeki alışkanlıkların artı ve eksilerinin görüldüğü dönemdir. Vücudun en çok vitamin ve kalsiyuma ihtiyacı vardır. Özellikle de kemik kırıklıkları ile karşılaşmamak için, kalsiyum, demir ve C vitamini tüketimine önem verilmelidir. Sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır. Kalp hastalıklarının ortaya çıktığı bu yaşlarda fazla yağ tüketiminden kaçınılmalı, süt-yoğurt ve peynir gibi besinlerin az yağlı ve ya yağsız olanları tercih edilmelidir Sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 2,5 lt sıvı tüketmeye ve bunun da 2 lt’sinin su olmasına özen gösterilmelidir.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi