15 25 yaş grubundaki meyve sebze süt et ve tahıl ne kadar tüketilmeli

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden 15 25 yaş grubundaki meyve sebze süt et ve tahıl ne kadar tüketilmeli ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1

  2. 2
    Gülehasret
    Süper Moderatör





    Cevap: 7'den 70'e hangi yaşta ne yemeli?


    Hangi yaşta ne yemeli? İngiliz bilimadamları "'Sağlıklı ve uzun bir hayata sahip olmanın yolu doğru yaşta doğru şekilde beslenmekten geçiyor" diyor. İşte İngiliz Kalp Vakfı tarafından yayınlanan her yaşa göre beslenme klavuzu...



    1-4 yaş:
    Demir: Vücuttaki oksijen dolaşımını sağlamak için gerekli. Et, ekmek, yumurta, brokolide bolca var.

    Kalsiyum: Güçlü kaslar ve sinir hücrelerinin gelişmesine yardımcı oluyor....

    A vitamini: Kemik, sağlıklı diş ve saçlar için gerekli. Geceleri iyi görmeyi sağlıyor. Portakal gibi turunçgiller, domates, şeftali ve ciğerde var.

    C vitamini: Güçlü bir bağışıklık sistemi için portakal, patates, çilek, kiraz, kivi ve maydanoz yenmeli.

    D vitamini: Kalp, beyin ve sinir sistemini güçlendiriyor. Diş kaybını engelliyor..

    5-12 yaş:
    Folik asit: Ekmek, karaciğer, böbrek ve ıspanakta bolca var.

    Protein: Hücre ve dokuların yenilenmesi için şart. Et, süt, balık, deniz ürünleri, yumurta, baklagiller ve soya fasulyesinde bulunur.

    Karbonhidrat: Bal, pekmez gibi demir içeren karbonhidrat tüketilmeli. Sebze, meyve, tahıllar, kepekli ekmek ve makarnada da var.

    Yağ ve şeker: Çikolata, kek gibi tatlılar haftada bir iki kez tüketilmeli..

    12-18 yaş:
    Demir: Hızlı büyüme demir eksikliğine yol açıyor. Kırmızı et, ekmek ve lifli gıdalar bolca yenmeli.

    Kalsiyum: Bu yaşta vücuttaki kalsiyum miktarı yüzde 25 düşüyor. Bu yüzden mutlaka günde l bardak süt içilmeli.

    Sebze ve meyve: 5 porsiyon tüketilmeli.

    Yağ ve şeker: Yağ ve şekerden uzak durmaya başlamak gerekiyor. 2-3 haftada bir sütlü tatlı ya da bitter çikolata yenebilir.

    Su: Günde en az 8 bardak içilmeli. 17-18 yaşlarında haftada iki kadeh kırmızı şarap içilebilir.

    Yetişkinler için:
    Protein: Kemiklerin kırılmasını önlemek için süt ve balık gibi deniz ürünleri tüketilmeli...

    Lifli gıdalar: Yaş ilerledikçe kansere yakalanma riski de artıyor. Brüksel lahanası ve brokoli tüketilmeli.

    Su: Günde 8 bardak su içilmeli. Taze sıkılmış meyve suları da içilebilir.

    Fındık: Kalbi güçlendirmek için günde bir avuç yenmeli. Kuru fasulye ise diyabet riskini azaltıyor.

    Domates: Göğüs, cilt ve mide kanseri riskini yüzde 30 azaltıyor.

    50 yaş üstü:
    Çinko: Ekmek, deniz ürünleri ve kırmızı ette var. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, yaraları iyileştiriyor.

    Kalsiyum: Her gün bir bardak süt içilmeli ya da sabah kahvaltılarında mutlaka beyaz peynir yenilmeli.

    D vitamini: Alzheimer riskini azaltmak için günde 10 dakika güneşe çıkılmalı..

    B vitamini: Zayıflayan sinirler ve yaşlanan hücreler için gerekli. Ceviz ve bademde bolca var, kolesterolü düşürür. Yoğurt, peynir gibi süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynakları Balık ve yumurtada var Hamburger ve patates kızartması ise iki haftada bir serbest Balık ve yumurta yenmeli



    Kalori Cetveliniz


    SÜT VE YUMURTA ÜRÜNLERİ

    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: yoğurt (yağlı) 100 gr 95 süt (yağlı) 100 gr 68 yoğurt (yağlı,meyveli) 100 gr 125 beyaz peynir (yağlı) 100 gr 275 kaşar peyniri (yağlı) 100 gr413 parmesan peyniri (yağlı) 100 gr 440 yumurta 1 adet 80 yumurta akı 1 adet 15yumurta sarısı 1 adet 65


    DENİZ ÜRÜNLERİ

    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: midye 1 adet 9 istiridye 1 adet 6 karides 1 adet 144somon füme 100 gr 171 ton balığı 100 gr 121


    SEBZELER

    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: domates 1 adet 14 enginar 1 adet 10 patlıcan 1 adet28 taze fasulye 100 gr 90 brokoli 100 gr 35 brüksel lahanası 100 gr 35 kabak 100 gr 25havuç 100 gr 35 karnabahar 100 gr 32 kereviz 100 gr 18 salatalık 1 adet 11 marul 100 gr 15 mantar 100 gr 14 soğan 100 gr 35 bezelye 100 gr 89 taze yeşil biber 120 gr 15patates (haşlama) 100 gr 100 ıspanak 100 gr 26 lahana 100 gr 20


    TAHILLAR

    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: 1 dilim beyaz ekmek 28 gr 90 1 dilim kepekli ekmek28 gr 60 1 dilim kızarmış ekmek 15 gr 35 1 adet kruasan 200 gr 200 bisküvi 100 gr 470mercimek (kuru) 100 gr 314 arpa (kuru) 100 gr 367 bulgur (kuru) 100 gr 371 kuskus (kuru) 100 gr 367 mısır (kuru) 100 gr 342 buğday (kuru) 100 gr 364 susam 100 gr 589makarna (kuru) 100 gr 339 makarna (haşlanmış) 100 gr 85 pirinç (kuru) 100 gr 357pirinç (haşlanmış) 100 gr 125


    YAĞLAR

    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: tereyağı 28 gr 206 margarin 28 gr 204 sıvı yağ 28 gr130


    ETLER

    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: biftek (ızgara) 100 gr 278 tavuk (ızgara) 100 gr 132tavuk göğsü (haşlanmış) 100 gr 150 kuzu (yağlı, ızgara) 100 gr 282 kuzu ciğeri (yağda)100 gr 232 salam 100 gr 446 sosis 100 gr 295


    KURUYEMİŞLER

    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: badem 100 gr 600 hindistancevizi 100 gr 603 fındık100 gr 650 fıstık 100 gr 560 çam fıstığı 100 gr 600 ceviz 100 gr 549 patlamış mısır 100 gr 478 kabak çekirdeği 100 gr 571 ay çekirdeği 100 gr 578


    MEYVELER

    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: elma 1 adet 60 kayısı 1 adet 8 muz 1 adet 100 kiraz100 gr 40 hurma 1 adet 15 incir 100 gr 41 incir (kuru) 100 gr 59 greyfurt 1 adet 60portakal 1 adet 50 kivi 1 adet 34 mandalina 1 adet 50 karpuz 100 gr 19 kavun 100 gr18 şeftali







  3. 3
    Gülehasret
    Süper Moderatör
    Yaşınıza Uygun Beslenin Yaşlara göre, vücudun ihtiyaç duyduğu ve yenmesi gereken besinler de farklılık gösteriyor. Ve ihtiyacımız olan besinleri tüketerek, daha sağlıklı kalmak da bizim elimizde... O zaman hangi yaşta ne yemeliyiz?

    Çocukluk Dönemi:

    Beslenme açısından belki de yaşamın en önemli dönemi olan bu dönemde beslenme alışkanlıkları oturmaya başlar. Ayrıca yağ hücrelerinin sayısının arttığı dönemdir. Bundan sonraki dönemde, yağ hücrelerinin sadece hacmi genişler. O yüzden bu dönemde çocuklar fazla yağlı besinlerden, abur cuburlardan uzak tutulmalı, çeşitli ve 6 öğün şeklinde beslenmeye alıştırılmalıdır. Protein içerikli besinlerin ( et, yumurta gibi ), süt ürünlerinin, sebzelerin ve meyvelerin bu dönemdeki önemleri oldukça büyüktür.

    Gençlik Dönemi :

    Genellikle tartıda görülen rakamların oldukça önemli olduğu bu dönem, kilo alıp, vermenin de en kolay olduğu dönemdir. Bu dönemde vücut daha çok kalori yakabilir. Ancak, kolay kilo verildiği düşünülerek, uzun süreli rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamadır. Bu dönemde önemli olan et, tahıl, sebze ve meyveleri bir arada ve dengeli bir şekilde tüketmektir. Kolalı içecekler ve abur cuburun en sık tüketildiği bu dönemde yapılan yanlışlar, yaşlılık döneminin sağlıksız geçirilmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle bu dönemde aşırı yağ ve şekerli abur cuburlar yerine, yağ ve şeker oranları azaltılmış, lif içerikleri artırılmış gıdaları tüketmeniz sizin için yararlı olacaktır. Böylece daha az kalori alarak kilonuzu koruyabilirisiniz.

    Yetişkinlik Dönemi :

    Bu dönemde meyve, sebze, lifli gıdalar ve kalsiyumdan zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopoz döneminden sonra kemik erimelerine ve kırılmalarına neden olduğu için süt ve yoğurt tüketimine önem verilmelidir. Yine ileri yaşlarda kanseri önlediği için lif tüketimi artırılmalıdır. Günde 25–30 g lif tüketmeye çalışılmalıdır. Bu oranı günlük beslenmemizle tüketmemiz biraz zordur. Bu nedenel lif oranı artırılmış gıdalardan destek almak gerekir. Ayrıca, fast-food gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.

    Yaşlılık Dönemi :

    Bu dönem önceki dönemdeki alışkanlıkların artı ve eksilerinin görüldüğü dönemdir. Vücudun en çok vitamin ve kalsiyuma ihtiyacı vardır. Özellikle de kemik kırıklıkları ile karşılaşmamak için, kalsiyum, demir ve C vitamini tüketimine önem verilmelidir. Sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır. Kalp hastalıklarının ortaya çıktığı bu yaşlarda fazla yağ tüketiminden kaçınılmalı, süt-yoğurt ve peynir gibi besinlerin az yağlı ve ya yağsız olanları tercih edilmelidir Sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 2,5 lt sıvı tüketmeye ve bunun da 2 lt’sinin su olmasına özen gösterilmelidir.

    Gençlik yılları
    Sadece tartıda görülen rakamların önemli olduğu bu dönemde “güzel bir vücut için güzelyemeklere paydosâ€� demenize gerek yok.
    Kilo alıp vermenin en kolay olduğu gençlik yıllarında vücut daha çok kalori yakabilir.
    Kilo vermek kolay diye düşünerek uzun süreli ve çok kilo vermeye yönelik rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamadır. Yarı yolda bırakılan diyetler yüzünden vücudun dengesi bozulur.
    Orta yaşlar
    Kalsiyum, meyve, sebze ve lifli gıdaların tüketiminin üzerinde durulmalıdır.
    Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopozdan sonra kemik erimesine yol açmaktadır.
    Fast-food gıdalarda bol sostan, asitli içeceklerden, kahve ve sigaradan uzak durmalıdır.
    Bu arada sebze ve meyve tüketimini mümkün olduğu kadar artırmalıdır.
    Olgunluk yılları
    Kimileri elliye merdiven dayadığını düşünerek yaşlılık sendromuna girer.
    Bu yaşlarda kişi bir anlamda kendi kendinin doktoru olmak zorundadır. Geçmiş senelerdeki beslenme alışkanlıklarının artı ve eksilerin ortaya çıktığı bir dönemdir.
    Vücudun en çok vitamin, kalsiyum ve sodyuma ihtiyacı vardır. Riskli hastalıklar baş göstermişse yeme alışkanlıklarından ve sigaradan acil olarak kurtulmak gerekir.
    UZMAN GÖRÜŞÜ
    Kadınlarda vücut çatlağı
    Her kadının hayali pürüzsüz bir cilt, estetik bir vücuttur...
    Üç kadından birinde görülen cilt çatlakları, sık sık kilo alıp verme dönemleri ve hamilelik sırasında ortaya çıkıyor...
    Çatlaklar, cildin aşırı gerilmesi sonucu derideki elastik dokunun kırılmasıyla oluşur.
    Başlangıçta kırmızı ile mor arası bir renkte olan büyüklü, küçüklü bu çizikler, zamanla deri renginden açık bir renge dönüşüyor.
    En çok karın, kalça, baldırlar ve göğüslerde görülen çatlakların oluşumuna kilo değişimleri, hamilelik, obezite, hızlı büyüme, sık ağırlık kaldırma, kortizonlu ilaç kullanımı gibi durumlar sebep oluyor. Kimi ciltler diğerlerine göre daha dayanıksız olabiliyor.
    Çatlaklara engel olabilmek için karın, göğüs ve bacakları esnemeye alıştırmak gerekir.
    Çeşitli losyon ve yağlar masaj yardımıyla dolaşımı hızlandırır ve cildin esnemesine yardımcı olur.
    Cilt hafifçe kızarıncaya kadar minik uyarıcı çimdiklerle yoğrulması da alınacak tedbirlerden biridir.
    Buna ek olarak masaj, soğuk-sıcak su ile şok duş, düzenli egzersiz; cilt ve kasların oksijenle beslenmesi, hücrelerin güçlenmesi açısından önemli. Güçlü hücreler çatlamaz.
    Ayrıca dengeli beslenmek ve bol su içmek de cildin sağlıklı bir yapıya sahip olmasında ve kendini korumasında önemli bir faktör... > (...Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Özmen)
    TAVSİYELER
    Stres tuzağından kurtulmanın yolları
    > Mecburi olmadığınız stres faktörlerini ortadan kaldırın.
    > Hayatınıza düzenli uyguladığınız alışkanlıklar ekleyin. Her sabah aynı saatte bir meyve, öğle yemeğinden sonra bir küçük yürüyüş vs.
    > Kendinizi dakik olmaya alıştırın. Sürekli bir yerlere geç kalmak bize olaylara hakim olmama hissi verir.
    > Düzenli olmaya çalışın. Çevremizdeki düzen düşüncelerimize yansır.
    > Kendinizi asla vazgeçilmez olarak görmeyin. Çevrenizde işinizi hafifletecek insanlar varsa onlardan yardım istemeye çekinmeyin.
    > En önemli işlerinizi önce halletmeye özen gösterin. Dikkatinizi tamamen yaptığınız işe verin ve onu en iyi şekilde yapın.
    > Şikayet etmeyin. Şikayet etmek için harcadığınız vakti sevdiğiniz şeyler için harcayın. Şikayet etmek ne işinizi hafifletir ne de moralinizi düzeltir.
    > Bol vitaminli gıdalar tüketin. Vitamin C ve mineralden zengin olan gıdaların anti stres etkisi vardır.
    > Spor yapmayı ihmal etmeyin. Spor stres hormonlarını kontrol altına almanın etkili bir yoludur.
    MARKET
    Cildinize Skincode'dan E vitamini desteği...
    Olumsuz çevresel faktörler sebebiyle kuruyup, nemini ve canlılığını kaybeden bir cilt bütün kadınların kâbusu...
    İsviçreli dermatologların geliştirdiği Skincode'un yeni ürünü “Cellular Creamâ€� (Hücresel Krem), kadınları bu dertten kurtarıyor...
    E vitamini deposu Skincode Hücresel Krem, cildin en çok ihtiyacı olan su ve oksijen dengesini sağlayarak; stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi olumsuz pek çok faktörden etkilenen tenin nefes almasını sağlarken, cildin sıkılık, parlaklık ve esneklik kazanmasını yardımcı oluyor...
    Meyan kökü ile sağlıklı serinlik
    Çukurova'da yıllarca serinleme aracı olarak kullanılan, kolalı içeceklerin ana maddelerinden meyan kökü, beslenme uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda yeniden gözde oldu. Çukurova'da bunaltıcı hava sıcaklığı sebebiyle yörede yaşayanlar tarafından yaz aylarında bol miktarda tüketilen ve “aşlamaâ€� olarak da adlandırılan meyan şerbeti, serinletici özellikleri ve sağlığa yararıyla biliniyor.
    Düzenli koşun genç kalın
    Hergün düzenli olarak koşmanın yaşlanma sürecini yavaşlattığı ortaya çıktı. Uzmanlar, düzenli koşan yaşlıların kanser gibi hastalıklar yüzünden erken ölme risklerinin de yarı yarıya azaldığını ve bu kişilerin azalan fiziki sıkıntılarıyla daha mutlu bir hayat sürdüğünü belirledi. Uzmanlar, yaşlı kişilerin düzenli egzersiz yapmalarının öneminin bu buluşla daha da güçlendiğini ifade etti.
    Geç yaşlanmanın sırrı: D vitamini
    İsveç Gıda Maddelerini Denetleme Kurulu, vatandaşlara, uzun yaşamaları için D vitaminini tüketmeleri tavsiyesinde bulundu. ABD ve İsveç'te yapılan son araştırmalar, D vitamini eksikliği olanların, bu vitamine yeterli derecede sahip kişilere göre daha az yaşadığını ortaya koydu. Uzmanlar vatandaşlara, yazın güneş ışınlarından yararlanmaları, kışın ise bol bol balık tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.
    oyun oynayan çocuk daha ZEKİ oluyor
    > Uzmanlar; çocuğun, bebeklik döneminden itibaren oyunla eğitilmesi gerektiğini söylüyor...
    > oyunun çocuklara problem çözme imkanı sağladığını açıklayan uzmanlar, bu yolla çocuğun, büyüklük, şekil, renk, boyut, ağırlık, hacim, ölçme, sayma, zaman, mekan, uzaklık ve uzay gibi çok sayıda kavramı öğrendiğini ifade ediyor...
    > oyunlar/" class="habertag" style="color:inherit;text-decoration:inherit">oyunların çoğunun dil kullanımı gerektirdiğine dikkat çeken uzmanlar, çocukların oyun sırasında yeni kelimeler öğrenebildiklerini ve bu yolla birbirlerine bilgi aktarabildiklerini kaydediyor.
    > Çocukların oyun oynarken eşleştirme, sınıflandırma, sıralama, analiz, sentez ve problem çözme gibi birçok zihinsel işlemleri kavradığını vurgulayan uzmanlar, “Yapılan araştırmalar, çocukların oyunlar/" class="habertag" style="color:inherit;text-decoration:inherit">oyunları ve zihinsel gelişimleri arasında paralellik bulunduğunu, bebeklikteki araştırıcı oyunun daha sonraki zihinsel gelişim üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuşturâ€� diyor.
    Manikür yaparken
    > Asetonlu pamuğu tırnağınıza bastırın ve 1-2 saniye tutun.. Ardından ojeyi bir iki dokunuşla temizleyin. Bu işlemi oje tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
    > Tırnaklarınızı karton törpü yardımıyla şekillendirin... Bu işlemi yaparken tırnakların köşelerini çok derinleştirmekten kaçının...
    > Tırnak etlerinizin etrafına tırnak eti çıkarıcı ürünü uygulayın... Tırnak etleriniz yumuşadıktan sonra bu ölü deriyi, çubuğa sarılı pamuk yardımıyla alın...
    > İnatçı tırnak etlerini tahta çubuk yardımıyla geri itin. Çubuğu tırnaklarınızın içini temizlemek için de kullanabilirsiniz...
    > Tırnak besleyici ürünü sürerek manikürü tamamlayabilir ve oje sürmeye geçebilirsiniz...
    İNCİ
    “-Annelik, kadını başka bir kadına çeviriyor... Sabır, hoşgörü, şefkat, fedakarlık, başkalarını hep anlamaya çalışma gayreti annelikle gelişiyor... Kendimi her zaman, her yerde, her şartta arka planda tutabilmeyi öğrendim...â€�
    (...Çiğdem Anad- Gazeteci)
    SİZDEN GELENLER
    Tarifiniz
    (...Esra Y.Yılmaz'ın tarifi)
    >> PEYNİRLİ KABAK DOLMASI
    >> MALZEMELER:
    > 6 adet kabak > 1 küçük kalıp beyaz peynir
    > Yarım demet dereotu > 1 tatlı kaşığı pul biber > 6 ince dilim salam
    > 1 çay bardağı zeytinyağı > Yarım tatlı kaşığı karabiber
    > 1 çorba kaşığı salça > 1 su bardağı su
    >> YAPILIŞI:
    Kabaklar ortadan kesilir ve oyulur. Salça ve su dışındaki tüm malzemeler ezilerek karıştırılır. Kabaklara peynirli iç doldurulur. Dolmalar tencereye dizilir. Üzerine salçalı su gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Orta-kısık ateş arası konumda yarım saat kadar pişirilir.
    Albümünüz
    (...Faruk Koyuncu'nun albümü)
    BERRA RABİA ŞENPEKER
    Dalların, güllerin içindeki bu şirin şey; dayılarının biricik gülü Berra'cık...
    Şiiriniz
    (...Gizem Naz'ın satırları)
    >> AŞK HAVASI
    Bugün hava bir açıyor, bir yağıyor...
    Kararsız havalar hiç güzel değil,
    Sıcağı kavuracak, soğuğu donduracak şehir dediğinin...
    Aslında buranın havası sevgili gibi,
    Sıcağı da soğuğu da öldüresiye...
    Varlığı nefes kesecek kadar güzel,
    Yokluğu nefes aldırmayacak kadar acı...
    GÜNÜN TATLISI
    Egzotik Waffel
    Malzemeler
    > Yarım çay bardağı sıvı yağ > 1 adet yumurta > 1 su bardağı süt > 1 paket vanilya > 1 su bardağı un > 1 çay bardağı toz şeker > Bir fiske tuz > 1 çay kaşığı kabartma tozu > Muz> Karamel sosu
    HAZIRLANIŞI: Yumurta, süt ve yarım çay bardağı şekeri iyice çırpın, yavaş yavaş unu ilave edin. Vanilya kabartma tozu ve tuzu da ekleyip çırpın. Waffel makinesinin alt ve üst tarafını yağlayın, hazırladığınız harcı ince bir şekilde waffel makinesine dökün ve kapağını kapatın. Waffel hafif kızarınca makineden alın. Bir tarafta yarım çay bardağı şekeri tencere koyun ve eriyip karamelize olana kadar pişirin. Waffelin içine karemel sosunu sürün ve içerisine doğranmış muzları ekleyin, rulo biçiminde sarın. Yüzüne bal sürüp çamfıstığı tozuna batırın.
    PÜF NOKTASI
    > Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz. Değişik bir garnitür olur...
    > Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, önce sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli, sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz...








+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi