Yerli malı haftası neden kutlanır

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Yerli malı haftası neden kutlanır ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Yerli malı haftası neden kutlanır





  2. 2
    Ensar
    Özel Üye





    Cevap: Yerli Malı Haftası’nı neden kutluyoruz?


    Bizim bağın salkımı

    Her yıl Aralık ayı geldiğinde ilkokul yıllarında yaptığımız kutlamalarda yediğimiz meyveler aklıma gelir ve o günkü lezzet damağımda kendini yeniden hissettirir.

    O gün okula gelirken evimizde ne varsa bir sepete ya da çantaya doldurur, okula da koşa koşa giderdik. Tek katlı ve tüm sınıf öğrencilerinin tek bir salonda toplandığı köyümüzün okulu o gün çok daha şenlikli olurdu. Oturduğumuz sıralarla salonda “U” düzeni kurar, ardından getirdiğimiz yiyecekleri sıraların üzerine koyardık. Sonra da arkadaşlarımızla birlikte tadını çıkarta çıkarta yerdik.

    Yediğimiz her ne varsa tamamı kendi tarlalarımızda yetiştirdiğimiz meyve ve sebzelerden oluşurdu. Ya da avlumuzda beslediğimiz hayvanlarımızdan elde ettiğimiz yiyeceklerden! Velhasıl soframızda pazardan alınmış bir tek lokma bile olmazdı. En küçük lokmasına bile kimyasal ilaç değmemiş bu yemişlerin lezzeti işte bu yüzden bugün bile damağımda. Organik tarımdan benim anladığım ile bugün organik tarım yapanların anladığı şey bile inanın çok farklı.

    O yılların üzerinden yaklaşık yirmi yıl geçmiş. Bugün dönüp köyümüze baktığımda içime derin bir sızı çöküyor. Neden mi?

    En az otuz öğrencinin okuduğu köyümüzün okulu kapandı. Çünkü köyümüzde o okulda okuyacak öğrenci kalmadı. Haliyle küçük yaşta çocuğu olan aile de yok. Gerçi köyde tarım ile uğraşan aile sayısı da bir elin parmağını geçmiyor ya, neyse! Şehirleri de tıka basa dolduran işte bu sahnelere sebep olan yanlış politikalar değil mi?

    Gelin tarihe bir bakalım: 1923 yılında yapılan Atatürk’ün topladığı İzmir İktisat Kongresi’nde, yurdun bağımsızlığının korunması amacıyla yerli malları üretilmesi ve tüketilmesi kararı alınıyor. Bugün ise elimizde ne var ne yok satıyoruz. Üstelik yerli ve yabancı sermaye ayırımı yapmadan!

    Nedense ithal olan ürüne eğilim giderek artıyor. Köylü ile çiftçiyi ayıramayan ve köylüyü desteklemeyen hükümetler yüzünden bugün şehirlerimiz doldu taştı. Pazarlarımıza GDO diye tanımladığımız ürünler geldi. Kokmayan, çürümeyen gıdalara rağbet pek bir arttı. Belki de bu yüzden hastaneler de tıpkı şehirler gibi dolup taşıyor!

    Köyde soğan dikiyoruz ama satamayıp dereye döküyoruz. Şeker pancarı zaten ekilmez oldu. Vişne ve kirazlar da eğer vurulmazsa ancak maliyetini çıkarınca, geriye un için buğday ile yağ için ayçiçeği kalıverdi. Gel de köyde yaşa bakalım!

    Köyde durum bundan ibaret, bilmem daha kötü olur mu? Peki ya şehirde durum farklı mı? Maalesef değil. Alışveriş merkezlerine girince insan kendisini başka bir memlekete gelmiş gibi hissediyorsa kutlanan Yerli Malı Haftası pek bir işe yaramıyor diye düşünmemek mümkün mü?







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi