Enzimler Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Enzimler Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Gülcan
    Usta Üye





    Cevap: Enzimlerin kullanımları endüstri, klinik, tıp ve eczacılık alanlarında kullanılıyor. Bitkisel hayvansal kaynaklardan yararlanlak mikro organizmalar elde ediliyor. Geniş bir kullanım alanları bulunmaktadırlar proteinlerin parçalanmasıyla elde edilerek bitkilerde ölçülmektedir.







  3. 3
    Ziyaretçi
    ENZİMLERİN UYGULAMA ALANLARI
    Vaktinde enzimler genelde endüstri, muayenehane, tıp ve eczacılık gibi alanlarda kullanılmaktadır. Enzimler ;bitkisel, hayvansal kaynaklardan ve mikro organizmalardan ele geçirilmektedir. Sözgelimi proteini parçalayan enzimlerden olan papain nebatından ; fisin.,incir nebatından; nişastayı parçalayan alfa-amilaz,çimlenmekte olan arpadan ;tripsin,büyük baş hayvanların pankreaslarından ;pepsin tavuk ve sığırların kimi sindirim lizozim,yumurta akından ;rennin veya proteaz enzimi ,süt emmekte olan buzağıların 4.midesinden endüstriyel ölçmekte üretilmektedir.


    Enzim kaynağı olarak mikroorganizmalar; kolay çoğalabilmeleri , enzim oluşumunun kolay kontrol edilebilmesi gibi nedenlerden dolayı potansiyel kaynak olarak düşünülürler. Nebatlardan ele geçirilen proteazların yanında , bakterilerden de proteaz amilazlar ve glikoz-izomeraz gibi endüstriyel ehemmiyete sahip enzimler de ele geçirilmektedir. Ayrı olarak glikoz oksidiz ,katalaz, lipaz ,laktoz vb. daha bir hayli enzim küf mantarından ele geçirilmektedir.


    Bugün tıp ,eczacılık, tarım, hayvancılık, etraf,gıda ,kağıt,tekstil,deterjan vb. bir hayli alanda enzimler kullanılmaktadır. Son senelerde biyoteknoloji alanında gelişmelerle ele geçirilen enzimlerin kullanımının en fazla olduğu alan gıda endüstrisidir.proteazlar ve amilazlar bu alanda en çok kullanılan enzimlerdir. Eczacılıkta da enzimler kullanılmaktadır. Bu alandaki en iyi örneği ,hazım kolaylaştırıcı bir takım ilaçların bileşimindeki besinlerimizin temel bileşenlerinden olan proteini parçalayan proteaz ,nişastayı parçalayan selüloz ,yağları parçalayan lipaz ve laktozu parçalayan laktaz enzimlerdir. Enzimlerin eczacılıkta kullanıma bir diğer örnek de penisilin amidan enzimidir.


    Yeniden enzim kullanımının en fazla olduğu alanlardan biriside deterjan endüstrisidir. Deterjanlar kullanılacakları alana göre bileşimi değişen kompleks karışımlardır. Bazı deterjanlar alkali şartlarda etkinlik gösteren alkali-takma (bazik) enzimlerini içerirler,bazı deterjanların yapımında da amilaz ve lipazlar kullanılmaktadır. Bu enzimlerin tesiri ile bilhassa protein , yağ ve nişastanın tesiriyle oluşan kirlilik tesiri bir şekilde temizlenir. Deri işlemede ve deri endüstrisinde de enzimlerden faydalanılmaktadır. Bakteriyel protezler,deri dokusu dışındaki proteinlerin ve yağların temizlenmesinde bazı proteazlar
    Deriden kılların ayrılmasında ve derinin yumuşatılmasında kullanılmaktadır. Ayrı olarak çeşitli selülozlu atıkların karbon kaynağı olarak kullanılmasında ,kalitesiz yağlardan daha kaliteli yağların ele geçirilmesinde enzimlerden faydalanılmaktadır.


    Yapılan pekçok araştırma neticeninde,enzimlerin kullanım alanları gittikçe artmaktadır.Özellikle son senelerde rekombinant-DNA teknolojisine paralel olarak ,yeni ve istenilen özellikteki enzim ele geçirilmesi olası olmaktadır;buna bağlı olarak da enzim kullanımı giderek yaygınlaşacaktır.


    ENZİM YETERSİZLİĞİNE BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAN METABOLİK BOZUKLUKLAR
    Canlı da her kimyevi reaksiyonmanın belli bir enzim yardımıyla yürüdüğünü izah etmiştik. İşte rastgele bir enzim doğuştan gelen ve DNA yapısında bir hataya bağlı olan genetik bir nedenle yapılamıyorsa ,yardımcı olduğu reaksiyonma gerçekleşmez. Neticede ,enzim yetersizliğinden dolayı anormallikler ortaya çıkar. Enzim hastalıkları en çok akraba evliliklerinden doğan çocuklarında görülür.
    Uzmanlar bozuklukları; protein, karbonhidrat metabolizmaları ile sindirim sisteminde görülen aksamalar olarak belirtmiş ve bu bozuklukların giderilmesi için dikkat edilecek hususları da ;enzimi yetersiz olan besin öğelerinin alınmaması ;veya sınırlaması bunun da normal gelişme ve büyümeyi etkileyecek şekilde olması gerektiği şeklinde izah etmişlerdir.
    Bilhassa Akdeniz bölgesinde bakla yiyen bir takım insanların can verdiği gözlenmiştir. Bunun sebebi ise glikoz-6-fosfat dehidrogenaz enziminin Çukurova yöresinde insanların %8’inde bulunmamasıdır. Bu enzim ,oksijen miktarın ayarlanmasında rol aldığından eksik olan bünyelerde,anti-oksijen taşıyan bir maddenin vücuda girmesi vaziyetinde kan hücreleri hızla can verir. Bu yüzden anti-oksijen taşıyan bakla da bu üzücü olayın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.







+ Yorum Gönder
enzimlerin günlük hayatta kullanım alanları,  enzimlerin günlük hayatımızdaki kullanım alanları,  enzimlerin günlük hayattaki kullanım alanları,  enzimlerin günlük hayattaki kullanımı,  enzimlerin gunluk hayatimizdaki kullanim alanlari
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 10 kişi