Güneydoğu anadolu bölgesi yemekleri nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Güneydoğu anadolu bölgesi yemekleri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Güneydoğu anadolu bölgesi yemekleri nelerdir





  2. 2
    Forumacil
    Özel Üye





    Cevap: güneydoğu anadolu bölgesi yemekleri nelerdir

    Mardin Meşhur Yemekleri :

    Sembusek, Kızarmış İçli Köfte(irok), Kaburga Dolması, Zerde, Mercimekli Köfte (Bello), Çoban Çorbası (Lebeniye), Kavurma, Mevlüt Çöreği (Kliçe), Acı Kahve (Mırra), Kuzu Dolması, Tava Yemeği (Güveç), Şehriyeli Bulgur (Bırgıl), Mumbar Dolması, Patlıcan Kebabı (Maldum)

    Bir çok kavimlere ev sahipliği yaptığı ve kervan yollarının kesiştiği bir noktada olması sebebi ile Mardin’deki yemek kültürünü de geliştirmiş ve yemek çeşitlerini de çoğaltmıştır Güney ve Doğu Anadolu’nun bol baharlı, yağlı beslenme özelliği Mardin’de de görülmektedir Yörenin en meşhur yemekleri, daha ziyade köylerde yapılmakla birlikte merkezde de yapılmaktadır

    Et ve süt ürünlerine hemen tüm yemeklerde rastlanır Sebzenin beslenmedeki yeri oldukça sınırlıdır Pazardan sağlanan biber, patlıcan gibi sebzeler kurutularak, domates de salça yapılarak kışa saklanır Kavurma, sucuk, üzüm sucuğu yanında evde hazırlanan kışlık yiyeceklerin başında bulgur ve şehriye gelmektedir En yaygın yiyeceklerden çiğ köfte ve pilavın ana öğe olması, bulguru beslenmede ön plana çıkarmaktadır Çorbalık olarak hazırlanan “dövme” yanında, kullanım alanlarında bulgur çeşitlilik gösterir Köfteliğe “ihşane”, içli köfte yapımında kullanılır

    Ayrıca acı kahve içme ve ikram etme geleneği Güneydoğu Anadolu illerinin bazılarında gelenek halindedir Çoğu kez mevlüt, doğum, tebrik ve yaş günlerinde ikram edilir

    Şanlıurfa Meşhur Yemekleri:

    Urfalılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir Yöre yemeklerinin lezzetleri yanında besin değerleri de çok yüksektir Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği bütün Anadolu insanına mahsus bir özelliktir Ancak Urfalıların misafir sevme özelliğinin, hiç bir öğün misafirsiz yemeğe oturmayan Hz İbrahim (AS)’dan geldiği söylenmektedir “Halil İbrahim Sofrası” herkesce bilinen bir deyimdir Urfalılar bugün de misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük zevk duymaktadırlar Toplu yemek yemenin verdiği hazzı tatmış bu insanlar, yaptıkları her türlü toplantıyı başta “Çiğköfte” olmak üzere zengin yemek çeşitleriyle süslemişlerdir

    Urfa’da yemek yer sofrasında yenir Sofrada “Besmele” ile önce büyükler yemeğe başlar, küçükler onları takip eder Oburluk hiç bir zaman benimsenmeyen bir davranıştır Yemek yeme sırasında konuşulmaz, kaşık sesi duyulmaz Sofrada misafirin ulaşamadığı yemekler misafire ikram edilir, ısrarda bulunulur Ev sahibi sofraya oturmaz, hizmet eder, misafir çok ısrar ederse sofraya oturur Erkek misafirler ayrı, kadın misafirler ayrı sofralara otururlar ve böylece herkesin daha rahat etmesi sağlanmış olur Yemeğin sonunda “sofra duası” okunarak kalkılır

    Çorbalar: Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı şorba

    Yemekler: Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç, ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı

    Pilavlar: Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhane pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav

    Köfteler: Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvalak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte)

    Kebaplar: Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı

    Salata ve Cacıklar: Kemeli cacık, bostana, zeytun bostanası, koruk salatası, pencer cacığı

    Tatlılar: Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, fakir şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, pendirli helva, un bulamacı, palıza

    Urfa Mutfağının En Önemli Menüsü:

    Çiğ Köfte: Çiğköftenin en önemli ve hazırlanması çok zahmetli olan baş malzemesi “kuru isot” denilen kırmızı pul biberdir Hemen hemen her Urfalı aile, senede 200 – 400 kğ kırmızı taze biberi ayıklayıp özel metotlarla kurutup döverek kuru isot haline getirir Kuru isot, sadece çiğköfte de değil, köftenin diğer çeşitlerinde, lahmacunda ve diğer yemeklerde bolca kullanılır

    Çiğköftenin Doğuş Öyküsü: Hz İbrahim döneminde yaşayan bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister Hanımı evde odun bulunmadığını söyler Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır Zira Nemrut, Hz İbrahim’i ateşe atmak için yakacak ne varsa toplattırmıştır Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar Sonra ezilmiş eti bulgur, biber tuzla karıştırarak yoğurur Yeşil soğan, maydanoz ekler Böylece Urfa’nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğköftesi meydana gelir Hz İbrahim’in ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu yemek kalır







  3. 3
    Ziyaretçi
    çok güzel ya çok beğendim







+ Yorum Gönder
güneydoğu anadolu bölgesi yemekleri,  güneydoğu yemekleri nelerdir
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi