Bafranın yöresel yemekleri nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Bafranın yöresel yemekleri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Bafranın yöresel yemekleri nelerdir





  2. 2
    Gezgin
    Özel Üye





    Cevap: bafranın yöresel yemekleri

    MIHLAMA

    Malzemeler:1 bağ ıspanak (pazı, ıspanak, pırasa veya patates den yapılabilir) - 1 adet orta boy soğan - 1 fincan pirinç - 2 yemek kaşığı tereyağ - Yeteri kadar tuz, pulbiber - Arzuya göre kıyma
    Tarif: Pezikler (pazılar) güzelce yıkanır, daha sonra ince ince doğranıp tekrar yıkanır ve bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayrı bir kapta pirinç de haşlandıktan sonra her ikiside süzülür ve bir kenara koyulur. Daha sonra soğanlar ince ince doğranır, arzuya göre kıyma ilave edilir (bence kıymalı gayet hoş oluyor) ve kavrulup pul biber eklenir. Ardından kavrulan bu karışım pezik ve pirinçle kısak ateşte harmanlanır. Harmanlama işlemi bittikten sonra yumurtaları kırılır ve ağzı kapatılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yumurtaların pişmesiyle yemeğimiz servise hazırdır. Afiyet olsun..

    BAFRA PİDESİ

    Malzemeler:
    180 gr Hamur - 70 gr Kıyma -50 gr soğan - 25 gr Tereyağı -Tuz – Karabiber
    Tarif:
    Kullanılacak hamurun yoğurma işleminde hamur önce katı kıvamda yaklaşık 5 dakika yoğrulur. Daha sonra yavaş yavaş katılacak suyla ortalama 10 dakika yoğrulur, inceltilen ve uzatıldığında kopmayacak şekle ulaşması ile elastik kıvama gelmesiyle yoğurma işlemi biter.
    Pide Harcı: Kıyma yayvan bir tencere içerisinde kavruluncaya kadar ateş üzerinde pişirilir. Daha sonra kıymanın yağı tamamen ayrılır. Soğuduktan sonra içerisine ince kıyılmış soğan, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır.
    Karafırın (ya da “kara fırın”): Altında tuz ve cam kırıkları bulunan, 2x2 ebadında olan Ateş Tuğlası ile döşenmiş Karafırında 270 derecede 18-20 dakika pişirilir. Bu da pidenin hamurumsu değil gevrek olmasını ve ağızda dağılmasını sağlar.Fırında pelit ya da meşe-gürgen odunu kullanılmalıdır.
    Hazırlanışı:
    Hamur el yardımıyla yaklaşık 1 metre boyunda, 2,5 cm eninde kano şeklinde açılır. İçerisine Bafra pidesi harcı konur ve üstü kapatılır. Pişirilmek üzere Karafırına sürülür. 15 dakika kadar (iyice kızarıncaya kadar) pişirilir.
    Servis:
    Karafırından çıkarılan Bafra Pidesi’nin üzerindeki un fırça yardımıyla temizlenir. Sıcaklığı soğumadan Bafra Pidesi’nin ortası bıçak yardımıyla açılarak içerisine Bafra’ya has olan tereyağı parçacıklar halinde ilave edilir. Üzerine de 15-20 gr tereyağı sürülür ve Bafra Pidesi kare ya da baklava dilimleri halinde dilimlenerek servis tabağına dizilir.

    HERSE

    Malzemeler: 1 adet tavuk veya 500gr kemiksiz tavuk eti - 1 kilo buğday (aşurelik) - kırmızıbiber - tereyağı - tuz

    Tarif: Islattığınız buğdayı geniş bir tencerenin içinde kaynatın. iyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdayları bir süzgeç içine alın, suyunu süzün ve buğdayları ezin. Mikserlede çırpabilirsiniz. Ayrı bir tencerede kaynayan etleri , et suyunun içerisinden çıkarın, lif lif olacak şekilde parçalayın.
    Büyük ayrı bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdayları koyun, üzerine et suyunu ve tuzunu ilave ederek karıştırın. Yeteri kadar et suyu koyduktan sonra (muhallebi kıvamında olmalı ) lif lif hazırlanan etleri buğdayın içine ilave edin.
    Tahta kepçe ile herseyi ezerek karıştırın. iyice sakız gibi oluncaya kadar karıştırarak pişirin. Servis tabaklarına hazırladığınız ersenin üzerine tereyağı ile kavurduğunuz kırmızı biberli sosu gezdirerek sıcak servis yapın.

    TİRİT

    Malzemeler: En az 500gr tavuk yada kaz eti ördek de olabilir bütün olması tercih edilir. - 6 adet yufka - 50 gr tereyağ
    Tarif: Tavuğumuzu bol suda haşlıyor ve kemiğinden ayırıyoruz. Eti haşladığımız tavuk suyuna erittiğimiz tereyağını da katıyoruz, bu suya yufkaları batırıp çıkartıyoruz. tepsiye yerleştirdiğimiz ve tavuk suyuna batırıp çıkardığımız yufkaların üzerine kemiklerinden ayırdığımız etleride serpip servis ediyoruz.

    KEŞKEK

    Malzemeler:1 adet tavuk veya 1 kilo kuzu eti yada 1 kg dana eti - 1 kilo buğday (aşurelik) - kırmızıbiber - tereyağı - tuz
    Tarif:Akşamdan ıslattığınız buğdayı geniş bir tencerenin içinde kaynatın. iyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdayları bir süzgeç içine alın, suyunu süzün ve buğdayları ezin. Mikserlede çırpabilirsiniz. Ayrı bir tencerede kaynayan etleri , et suyunun içerisinden çıkarın, lif lif olacak şekilde parçalayın.
    Büyük ayrı bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdayları koyun, üzerine et suyunu ve tuzunu ilave ederek karıştırın. Yeteri kadar et suyu koyduktan sonra (muhallebi kıvamında olmalı ) lif lif hazırlanan etleri buğdayın içine ilave edin.
    Tahta kepçe ile keşkeği ezerek karıştırın. iyice sakız gibi oluncaya kadar karıştırarak pişirin. Servis tabaklarına hazırladığınız keşkeğin üzerine tereyağı ile kavurduğunuz kırmızıbiberli sosu gezdirerek sıcak servis yapın.

    NOKUL

    Malzemeler: İçi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz, fındık yada kuru üzüm - 1 kase sıvı yağ - İçi için: 1 su bardağı şeker - 1 su bardağı ılık süt - 1 su bardağı ılık su - Yarım çay bardağı sıvı yağ - 1 çay kaşığı silme tuz - 1 çay bardağı şeker - 2 yumurta (1 tanenin sarısı üzerine sürülecek) - 1 paket yaş maya alabildiği kadar un
    Tarif:Ilık su ile mayayı erittikten sonra unun ortasını açıp mayalı suyu, sütü, yarım çay bardağı yağı, 1 çay bardağı şekeri, 1 yumurtayı, 1 yumurta akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur yapana kadar yoğuralım. Hamurun üzerine bolca un sepeleyip temiz bir bez örttükten sonra mayasının gelmesi için üzerini sofra beziyle kapatalım.(yoğurt mayalarken yaptığımız gibi) Diğer tarafta derin bir kaba ceviz, üzüm ve şeker koyup güzelce harmanlayalım. Hamurun mayası geldikten sonra hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım. Açmaya başlamadan önce bezenin altını ve üstünü unlayalım ki hamur oklavaya yapışmasın. Her bir bezeyi oklavayla yufka büyüklüğünde fakat ondan daha kalın (bıçak sırtı kalınlığında) açalım. Kasedeki sıvı yağ ile yufkanın üzerini bolca yağlayalım. Harmanlanmış iç malzemeyi, yağlanmış yufkanın üzerine bolca serpeleyelim. (Kaç tane beze varsa malzemeyi de hepsine yetecek kadar eşit paylaştıralım) Yufkanın bir kenarından sarmaya başlayarak rulo yapalım. Ruloyu bıçakla 4-5 cm. uzunluğunda keselim. Yağlanmış tepsiye aralıksız olarak yanyana sıralayalım. Diğer bezelerlede aynı işlemleri yaptıktan sonra tepsideki nokulların üzerine yumurta sarısından sürerek kızgın fırına verelim. Fırının ısısına göre 35-40 dakika sonra nokulları fırından cıkarıp sıcağıyla sofra bezine koyup sararsanız daha güzel ve yumuşak olur.

    GELİN AŞI
    Malzemeler: 1 kilo Un - 2 yumurta - tuz - yaklaşık 1,5 litre su
    Tarif: Sert bir hamur yogurulup hamur 6 bezeye ayrilir; her beze ince acilir ve Sacda az bir süre pisirilir ve pisdikden sonra biraz kurumaya birakilir; pismis olan hamuru katlayip ince ince dilimlenir; bir kavanozda muhafaza edilebilir; hazir Makarna gibi suda pisirerek servies edilebilir

    BAFRA TUZLUSU

    Malzemeler: 1 pakat margarin - 1 çay bardağı zeytinyağı - 1 çay bardağı yoğurt - 1 yumurta sarısı(akı dışına) - 2 çay kaşığı toz şeker - 2 çay kaşığı tuz - 1 paket kabartma tozu - Aldığı kadar un (yaklaşık 2 su bardağı) - Üzerine; susam, çörekotu veya haşhaş tohumu
    Tarif:Hamur yoğrulup şekil verilir. (Simit şekli veye çubuk şekli ya da örgü)
    Yağlı tepsiye dizilir. Üzerine yumurta akı, susam vs. sürülür. Sıcak fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.

    YAĞLI YANIÇ

    Malzemeler:3 adet yufka veya köy yufkası - pişen yanıçları yağlamak için biraz tereyağ
    iç malzemesi: (hangisi arzu edilirse)
    1.300 gr. sirken,ebegümeci,ıspanak,ısırgan(herhangi biri) - 150 gr. kavrulmuş kıyma - 1 adet büyük boy kuru soğan - karabiber,pulbiber,tuz(yanıçların içine eklenirken en son tuz ilave edin)
    2. 300 gr. lor peyniri, beyaz peynir veya çökelek - 1 demet kıyılmış maydanoz - pulbiber,çok az kimyon(lor peynirli ise 2 yemek kaşığı zeytinyağ)
    3. 300 gr. kavrulmuş kıyma - 2 orta boy kuru soğan - 1/2 demet maydanoz - karabiber,pulbiber
    4. 300 gr.yaş kıyma - 8-9 adet ince kıyılmış yeşil biber - 3 adet ince kıyılmış ve suyu alınmış domates - karabiber,kimyon,pulbiber
    Tarif:Yufkaların her birini 4'e katlayın.Aşağıdaki resimdeki gibi,üzerine bir tencere kapağı veya tepsi kapatıp,kapağın kenarlarından kesin.Böylece her bir yufkadan 4 adet yuvarlak elde edin.Kenarlardan çıkanları her birine paylaştırın. İç malzemesinden her birinin yarısına bir miktar serip,yumurta fırçası ile kapatacağınız kenarı su ile ıslatın.İkiye katlayıp yapıştırın. Büyükçe bir teflon tava veya saç üzerine 2-3 adet yerleştirip,iki yüzlerini de pişirin.Pişen yanıçların iki yüzlerini de az tereyağla yağlayıp servis yapın.

    LAHANA SARMASI

    Malzemeler: 1 adet orta boy lahana, içi için; 300g kıyma - 4 büyük baş kuru soğan - yarım demet maydanoz - 1 su bardağı pirinç - yarım yemek kaşığı domates salçası - tuz - karabiber - 1 çay bardağı zeytinyağı - 1 yemek kaşığı nane - ayrıca: yarım çay bardağı zeytinyağ - yarım yemek kaşığı domates salçası - kaynamış su

    Tarif:1. lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın. 2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın. 3. sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. -sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor- 4. tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)

    KABAK TATLISI

    Malzemeler: 2 kilogram kabak - 500 gram toz şeker - 1 su bardağı çekilmiş ceviz
    Tarif: Kabakları temizce yıkayın büyük parçalar şeklinde doğrayın. Bütün şekerimizi üzerine serpin ve ağzını kapatın.Kabağın sulanması için 3-4 saat bekleyin. Sulanınca kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar pişirin ardından cevizle servis edin. Pratik Bilgi: Eğer imkanınız varsa kabaklar akşamdan bekletilirse daha lezzetli olur.

    MISIR ÇORBASI

    Malzemeler: • 500 gr dondurulmuş mısır veya 1 büyük kutu konserve mısır 3 çorba kaşığı margarin • 1 küçük soğan • 2 çorba kaşığı un • 4 su bardağı süt
    • 2 su bardağı su , etsuyu veya tavuk suyu ( et suyu kullandığınızda yağı 2 kaşığa indirin.) • 5/6 dal maydanoz • Tuz, karabiber
    Tarif: Soğanı ince yarım halka şeklinde doğrayın. Mısırları yıkayıp süzün, yarısını püre haline haline getirin. (Robotta çekebilirsiniz) Bir tencerede margarini eritin, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Sonra unu ilave edin ve kısık ateşte un kokusu gidene kadar kavurun. Püre haline getirdiğiniz mısırı tencereye ekleyin ve devamlı karıştırarak kısık ateşte 2 dakika pişirin. Soğuk suyu ve sütü tencereye ekleyin iyice karıştırın. Kaynadıktan sonra kalan tane mısırları, tuz ve karabiberi ilave edin. 10 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra, servis kaselerine alın. Üzerlerini kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.

    ISLAMA

    Malzemeler:Bayat ekmek özellikle köy somunu, kıyma, soğan, kırmızı biber, tuz, yoğurt , sarımsak
    Tarif: Bayat ekmekler (özellikle köy somunu) kuş başı büyüklüğünde doğranır. Bir tepsiye yayılır. Kıyma, doğranmış soğan, kırmkızı pul biber birlikte içine hafif tuz da atılarak bir tencerede kavrulur. içine kaynar suda ilave edilerek bir süre daha kaynatılır. Sonra tepside ki ekmeklerin üstüne dökülür. bol sulu olmasına dikkat edilir. peşinden sarımsaklı yoğurt gezdirilir. sıcak olarak servis edilir.

    KAYPANCAK

    Malzemeler: Mayasız hamur, kıyma, tereyağ, pul biber, tuz
    Tarif: Mayasız hamur yufkadan büyükçe ve kalın açılır. Uzunlamasına 2cm genişliğinde şerit halinde kesilir. 3 -4 tane şerit üst üste konarak 2cm lik kareler halinde kesilir. 2 saat kadar dinlendirilir. Sonra tencerede kaynamakta olan suda haşlanır. Ardından suyu ile beraber bir tepsiye dökülür. Üzerine tereyağı, kıyma ve pul biberden oluşan sos dökülür.







  3. 3
    Ziyaretçi
    çok güzel yemekler size çok teşekkür ederim







  4. 4
    Ziyaretçi
    Bafra li ve bafra da büyümüş biri olarak Bafra nokulu, ve kaymaklı lokum ve Tabii ki pidesi kesinlikle tadılması lazim

+ Yorum Gönder
bafra yemekleri,  bafra yöresel yemekleri,  bafranın yöresel yemekleri,  bafranın meşhur yemekleri,  samsun bafra yöresel yemekleri
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 4 kişi