Mardin yöresel yemekleri nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Mardin yöresel yemekleri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Mardin yöresel yemekleri nelerdir





  2. 2
    Gezgin
    Özel Üye





    Cevap: MARDİNİN YEMEKLERİ

    Mardin'in kendine has yemekleri muhtelif gıda maddelerinin severek oluşturduğu bir lezzet yumağıdır. Yemek bir kültür olayıdır. Kültür, bir yöre halkının, belirli bir toplumun yarattığı maddi ve manevi değerlerin toplamıdır. Bu değerler tarihi kalıntılarda olabileceği gibi, yasamın en önemli halkalarından biri olan yemeklerde de yer bulabilir. Yöremizde yetişen bitkilerin yardımıyla, hava şartlarının ve yaşam tarzının belirleyiciliğiyle, yemekler geleneksel bir boyut kazanır. Mardin mutfağının zenginliği, gelmiş geçmiş milletlerin kültür birikimlerinden Mardinlilerin medeniyetteki tekamül sürecinde kendilerini yenilemedeki yetenekleri ve sosyal açıdan sahip oldukları açılımla ilgilidir. Çeşitli dinlerin dinsel törenleri için hazırlanan yemekler, doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ve ayinler için özel olarak oluşturulan hayratlar:

    Mardin yemekleri aşağıdaki şekilde listelenebilir;

    Çorbalar: Lebeniye, Un Corbası, Mercimek Corbası, Kelle Paca, Nohut Corbası, Corten, Ginedir Corbası, Domates Corbası

    Kebablar: Soğan Kebabı, Patates Kebabı

    Et Yemekleri: Malzum, Kibbe, Mardin Çiğköftesi, Kelle Paca, Dobo, Firkiye, Güvec, Havuc Türlüsü

    Tavalar-Kızartmalar-Kavurmalar: Semizotu Tavası, Patates, Patlıcan, Biber, Kabak, Havuc Kızartması

    Köfteler: İçli Köfte (İkbebet), Aya Köfte (Irok), Çiğköfte, Mercimekli Köfte (Bello) , Cevizli İçli Köfte , Kitel Raha

    Dolmalar-Sarmalar: Patlıcan Dolması, Biber Dolması,İ şkembe Dolması, Kaburga Dolması, Kabak Dolması, Hindi Dolması, Kuzu Dolması, Güvercin Dolması, Domates Dolması, Tavuk Dolması

    Pilavlar: Sehriyeli Bulgur Pilavı, Kınepleli Pilav, Mercimekli Pilav, Gasore, Ihşene, Coban Pilavı

    Hamur İşleri: Sembusek, Cevizli Börek, Susamlı Patates Böreği, Lor Böreği

    Zeytinyağlı Yemekler: Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Kıneble, Melemen, Nohut Meftunesi

    Piyazlar-Salatalar: Patates Salatası, Çoban Salatası, Beyin Salatası, Acur Salatası

    Tatlılar-Pastalar: Sütlaç, Davk Bi Dips, Peynir Helvası, Harire, Asure, Zerde, Un Helvası, Zingil, Kahıyye, Davk İl May, Tahinli Helva

    Tuzlular: Icce, Kişnişli ve Kırmızı Pul Biberli Tandır Cöregi

    Cerezler: Leblebi, Sekerli Leblebi, Badem, Badem Sekeri, Ibzor, Kavun Cekirdeği, Karpuz Cekirdeği, Kabak Cekirdeği, Bıtım, Mahlep, Pestil, Cevizli ve Bademli Sucuk (Ikude)

    İçecekler: Mırra, Likör, Üzüm Suyu, Nar Suyu, Sumak

    Turşular: Rami, Hıyar, İşfelleh, Yeşil Zeytin, Dag Hıyarı, Yeşil Nohut Tursusu

    Bazı Özel Kahvaltılıklar: Kaymak, Bal, Yeşil Zeytin, Otlu peynir







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi