Sivas yöresel yemekleri nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Sivas yöresel yemekleri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Sivas yöresel yemekleri nelerdir





  2. 2
    Gülcan
    Usta Üye





    Cevap: sivas yöresel yemekleri nelerdir

    Sivasın Yöresel Yemekleri

    sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Sonbaharda kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme bulgur dövme çekme erişte kadayıf salça yapımı sebze kurutma etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.

    Yöre yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş peskütan çökelek süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir. Yöre yemekleri genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlı pancarlı çorba madımak evelik düğücek aşı gibi yemekler yapılır. Kışları ise tırhıt sübüra kelecoş tarhana içli köfte hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte genellikle sebze yemekleri yapılmaktadır. Sivas kebabı ünlüdür.

    Tandırda kül çöreği fotla patates yada peynirle yapılan kömbe kete lavaş yörede yaygın ekmek çeşitlerindendi

    SAC KEBABI
    Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa ayrıca lüzum kalmayabilir) altında ateş yanan bir sac üzerine konup karıştırılmak suretiyle kızartılır. Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip tekrar karıştırılır sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte biraz daha çevrilir. Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler Paşa fabrikası Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir. Evler de yapılabilir. Pişirmek için kullanılan sac sac kebabı yapılanları biraz daha ufak (çevicek) tır.

    BAL HELVASI
    Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un fazla kavrulur rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) az sulu veya sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır. Hatta tepsiye alınan bu helvalar üzerine ayrıca petekli bal (dalak balı) konulup yenilir.

    BULGUR - (YUVARLAK KÖFTE)
    2 adet sogan rendelenir; tuz biber 1 kg. çekilmis kiyma 1/2 lt. ölçek dolusu ince bulgur bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde iyice yoğurulur. El içinde bilye büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır. Arzu edilirse köfte az miktarda kızgın yağda pembeleşinceye kadar döndürülür. 1-2 lt. kaynar suya bir kaşık salça atılır. Köfte yarı pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır. Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üzerine dökülür. Arzu edilirse limon da sıkılabilir.







+ Yorum Gönder
sivas yemekleri nelerdir,  sivas yöresel yemekleri nelerdir,  sivasın yöresel yemekleri nelerdir
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi