Bitkisel kaynaklı üretim yapan işletmelerde ürünler ne tür işlemlerden geçer?

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Bitkisel kaynaklı üretim yapan işletmelerde ürünler ne tür işlemlerden geçer? ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Bitkisel kaynaklı üretim yapan işletmelerde ürünler ne tür işlemlerden geçer?





  2. 2
    İlk Yolcu
    Bayan Üye





    Cevap: bitkisel kaynaklı üretim yapan işletmelerde ürünlerin geçtiği işlemler
    Gıda sanayi fabrikalarına gelen hayvansal veya bitkisel ürünlerin, ısı ve soğuk gibi fiziksel, katkı maddelerinin eklenmesi gibi kimyasal, mayalama gibi biyolojik yöntemlerle stabilize edilmek üzere işlenmesi gerekir. Gıdalar birçok işlemlerden geçirilerek ya yeni ürünler olarak elde edilir yada kendi formlarının korunması sağlanır.

    Bazı gıda ürünleri, fabrikalarda tam bir dönüşüme uğramadan, sadece pazarlamasını kolaylaştırmak için, satışa uygun hale getirilmek üzere işlemlerden geçirilir. Bunlara örnek olarak yumurtalar, meyveler veya sebzeler gösterilebilir. Buna karşılık birçok başka ürün gerek fiziksel (öğütme, kurutma, soğutma veya ısıtma gibi yöntemlerle), gerek kimyasal (şeker, sitrik asit ve değişik katkı maddelerinin ilavesi ile), gerek en gelişmiş hali mayalama olan biyolojik işlemlerden geçirilerek dönüşüme uğratılır. Fabrikalarda gerçekleşen sinai süreçler, bu temel işlemlerden birinin veya birçoğunun birlikte uygulanmasına dayanır.

    Bir çok gıda maddesinin işlenme süreci aynıdır. Bu işlem süreci:

    · Ürünlerin toplanması

    · Depolama

    · Ürünlerin işlenmesi

    · Ambalajlama ve satışa hazır hale getirme

    · Dağıtım


    Tüm hayvansal veya bitkisel gıdalar benzer işlem aşamalarından geçer. Gıdalar hasattan sonra ya hemen işlenir yada uygun şartlarda depolanarak daha sonra işlenir. Ürünler işlendikten sonra satışa hazır hale getirilmesi için ambalajlanır. Ambalajlama işlemi kirlenmeyi ve bulaşmayı önlemesinin yanı sıra tat ve kokusunun daha uzun süre kalıcılığını ve raf ömrünü arttırır. Ambalajlanan ürünlerin tüketiciye ulaşması için bir dağıtım ağının oluşması gerekir. Yine dağıtım esnasında uygun alet ve ekipmanların kullanılması gıdaların daha uzun ömürlü olması açısından zorunludur.







+ Yorum Gönder
bitkisel kaynaklı üretim yapan işletmeler,  zeytinyağı ne tür işlemlerden geçer
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi