Süt hangi aşamalardan geçer

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Süt hangi aşamalardan geçer ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Süt hangi aşamalardan geçer





  2. 2
    HARBİKIZ
    Bayan Üye





    Cevap: süt hangi aşamalardan geçer
    Süt, dişi memeli hayvanların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tad, koku ve kıvamda olan, hemen hemen tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bünyesinde bulunduran gıda maddesidir.

    Süt ifadesi, genellikle süt kaynağı olarak kabul edilen inek sütlerini kapsar. Bu nedenle diğer sütler hayvan türleri ile adlandırılır. Örneğin koyun sütü, manda sütü, keçi sütü gibi.

    Doğanın bizlere armağanı olan süt yapısında ve niteliğinde bir gıda maddesi henüz sentezlenememiştir.

    Sütün üretim aşamasından soframıza gelene kadar etkili olan doğal faktörler içerisinde özellikle iklim şartları hayvancılık yapılan bölgeyi o bölgedeki çayır yetişmesini direk etkiler buda üretim miktarı üzerinde etkili olur.

    Yaz yağışının olduğu alanlarda gür otlaklar yetişeceğinden verim artar maliyet azalır.Aksi takdirde hayvanları hazır yemle beslemek zorunda kalırsınız buda maliyeti arttırır.

    Olumsuz iklim koşulları ulaşımı olumsuz etkileyerek ulaşım maliyetlerini

    arttırır. Süt ürünlerinin bozulmaması için soğutmalı kamyonlarla taşınması

    gerekir bu durum dağıtım maliyetlerini arttırır.

    İklim şartları insanların tüketim alışkanlıkları üzerinde de etkili olur

    Yine üretim yapılan bölgedeki yer şekilleri ulaşım üzerinde ve beraberinde dağıtım üzerinde etkili rol oynar.Uygun ulaşım koşulları maliyeti düşürür.Kışın kapanan yollar dağıtımı olumsuz etkiler.Yine dağlık ve engebeli arazi ulaşımda zorluklara oluşturacağı için fabrika yeri olarak seçilmez buda süt ile fabrika arasındaki mesafeyi arttırır beraberinde sütün taşınması sonucu maliyet artar.

    Bu Sistem Avrupa’daki mevcut olan 4 sistemden biridir. Burada inekler otomatik meme başlıkları ile sağılırlar. İneğin sağılması bittikten sonra başlık otomatik olarak memeden ayrılmaktadır.

    El değmeden sağılan sütler, borular vasıtasıyla süt soğutma tanklarına nakledilirler. Süt burada +4 dereceye kadar soğutulmaktadır ve bu tanklar 5 ton kapasiteli olup 2 adettir.

    Daha sonra tanklardaki süt santrüfüj pompası yardımıyla tankere nakledilir.

    Sağım sonunda tüm sağım sistemimiz otomatik olarak deterjan ve dezenfektanlarla 95 derecelik sıcak su ile yıkanır. Sağım esnasında veya daha önceden veteriner hekim tarafından tespit edilen ve sağlık problemi olan hayvanlar bilgisayara girilmekte ve sağım bittikten sonra hayvan otomatik ayırıcı kapı sayesinde revire alınmaktadır.

    Kemik erimesini önler.
    Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir.
    İshali tedavi eder.
    Mide rahatsızlıklarını giderir.
    Sindirim sistemini düzene sokar.
    Ülseri önler.
    Beyne enerji verir.
    Diş çürüklerini önler.
    Kronik bronşiti önler.
    Tansiyonu düşürür.
    Yağsız süt, kolestrolü düşürür.
    Kanserin önlenmesine yardımcı olur.

    İnsanoğlu 5 bin yıldan beri süt içiyor. Bu konudaki ilk kayıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulmuş olan Sümer uygarlığının Ur kentinde bulunmuştur.

    Bir yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün insan yaşamındaki yeri, insanlık tarihi kadar eski. M.Ö 26. yüzyıla ait Babil kabartmalarında süt ve süt kesiği temalarının işlendiğini görüyoruz.

    Yine M.Ö 8. yüzyılda Homeros’un yazılarında süt, süt kesiği ve peynirle ilgili anlatımlara rastlanır. Keza İncil’de İbrahim peygamberin üç meleğe tatlı ve ekşi süt sunduğu anlatılır.

    19. yüzyıl sonlarına dek sütün mayalanma işlemi konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiyse de ancak 1860 yılında Fransız kimyager ve mikrobiyolog Louis Pasteur’ ün bilimsel çalışmaları sayesinde sütün mayalanması ile ilgili sırlar açığa çıkmış oldu.

    Louis Pasteur ve Alman fizikçi Robert Koch, mikroskobun da yardımıyla, pek çok patojen bakterinin varlığını ortaya çıkardılar. Artık kolera ya da diğer bulaşıcı hastalıkların önlenmesi mümkün olabilecekti. Bu yeni buluşun ardından, eğitim görmüş kişiler, bulaşıcı hastalık korkusuyla sterilize edilmemiş hiçbir şeyi yemez-içmez olmuşlardı. O devirdeki hijyenik standartların düşüklüğü yüzünden insanlar, her türlü yiyecek maddesini kaynatmak zorunda kalıyorlardı. Pasteur, aralıksız sürdürdüğü çalışmaları sonucunda, bira ya da şarabın birkaç dakikalık bir süre içinde 60°C’ ye kadar ısıtılması sonucunda hastalık yapıcı bakterilerin öldüğünü ve ürünün niteliğinden bir şey kaybetmediğini gördü.







  3. 3
    Ziyaretçi
    Tesekkurler cnm







+ Yorum Gönder
süt hangi aşamalardan geçer,  sütün geçtiği aşamalar,  süt hangi aşamalardan geçer kısaca,  süt hangi aşamalardan geçmiştir,  sütün hangi aşamalardan geçtiği
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi