Tükettiğimiz Besinlerin Sahip Olması Gereken özellikler Nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Tükettiğimiz Besinlerin Sahip Olması Gereken özellikler Nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Asel
    Özel Üye





    Cevap:
    Tükettiğimiz Besinlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir

    TÜKETTİĞİNİZ BESİNLERİN GÜVENİLİR OLDUĞUNDAN EMİN OLUN


    Yeterli ve Dengeli beslenmede tüketilen besinlerin cinsi, miktarı, tüketim sıklığı çok önemlidir.
    Bunların yanında bir önemli unsur da besinlerin hijyenidir. Örneğin bir besin, besin değeri açısından
    çok kaliteli olabilir ama eğer yeterince hijyenik değilse kişide sağlıklı beslenme sağlanamayacak, hatta
    çeşitli sağlık sorunları dahi ortaya çıkabilecektir.

    ***Güvenilir besin nedir?
    ‘Güvenilir besin'; temiz, bozulmamış ve sağlık açısından herhangi bir zararlı madde içermeyen besinlere denir.
    Sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam için tükettiğimiz besinlerin ‘güvenilir' olduğundan emin olmalıyız.
    Bu noktada; tükettiğimiz besinlerin hijyeni yani temizliği sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır.
    Güvenli olmayan besin tüketildiğinde ne olur; Ne yapmalı?
    Hijyenik olmayan besinlerin tüketilmesi ile birlikte besin zehirlenmeleri gerçekleşebilmekte veya daha farklı sağlık
    sıkıntıları da ortaya çıkabilmektedir. Bir besin fiziksel şekilde kirlenmiş ise; su ile yıkayarak temiz hale getirmek
    mümkün olabilir. Fakat besinde kimyasal kirlenme söz konusu ise (besinde tarım ilacı kalıntıları, deterjan kalıntıları vb.);
    su temizlemek için yeterli olmayacaktır, bu gibi durumlarda özel solüsyonların kullanılması sağlık açısından çok daha doğrudur.
    Güvenli gıda için besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme ve saklama aşamalarında hijyene dikkat etmek gerekir.
    Dikkat edilmesi gereken, çoğu zaman atlayabildiğimiz başlıca noktalar üzeride durmak gerekirse;
    - Besinleri satın alırken sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmelidir. Örneğin; kırık, çatlak ve
    kirli yumurtalar satın alınmamalıdır. Hasarlı hiç bir konserve besin alınmamalıdır.
    - El hijyenine ve araç-gereç temizliğine dikkat edilmeli
    Besinleri hazırlarken kişisel temizliğe, gıdanın temizliğine ve gıda ile temas eden araç gereç temizliğine(bıçak, kaşık
    gibi aletler, tezgah temizliği gibi) dikkat edilmeli. Besine dokunmadan önce el hijyeninden emin olunmalı, eller olması
    gereken şekilde yıkanmalıdır (Ellerin dayanabileceği sıcaklıktaki su ile bilekleri ve parmak uçlarını iyice sabunlayıp
    el parmak aralarını 20 saniye kadar ovuşturmak gerekir. Ardından akan su altında eller iyice durulanmalı ve temiz
    bir kağıt havlu/ havlu ile kurulanmalıdır). Doğru şekilde el yıkamak sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.
    - Besinler dondurulmuş bile olsa saklama süresi ve koşulları çok önemlidir.
    Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişebilir.
    Örneğin; -6 Cº sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besinin saklama süresi ortalama 1 haftadır.
    -12 Cº sıcaklığa sahip derin dondurucuda bu süre ortalama 1 aya yükselir;
    -18 Cº sıcaklığa sahip derin dondurucuda ise; muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 3 ay a kadar
    uzayabilmektedir.
    - Bir besinin güvenilir olması sizin elinizde!
    - Orta veya az pişmiş kırmızı et/köfte yerine haşlanarak, buharda veya fırında iyi pişirilmişini tercih etmek daha güvenilirdir.
    -Tavuk veya balıketi güvenilir hale gelmesi için mutlaka iyice pişirilmelidir.
    -Yumurta besin zehirlenmesi riski yüksek olan bir besindir. Katı şekle gelmiş, iyi pişirilmiş yumurta, rafadan yumurtaya
    kıyasla daha güvenilirdir.
    - Yumurtalı terbiye ile hazırlanmış çorba servis öncesinde mutlaka kaynatılmalıdır. Aksi halde güvenilirliğini yitirecektir.
    - Kremalı pasta yapıldığı gün tüketilmeli, mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kremalı şekilde hazırlanmış tüm besinlerin
    besin zehirlenmesine yol açma riskleri oldukça yüksektir (Özellikle de yaz aylarında).
    - Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık
    dereceleri mikroorganizmaların çoğalmasını önleyecek yeterlikte olmalıdır.
    - Besinlerin güvenilirliklerini kaybetmemek için oda sıcaklığında bırakılmamalı, uygun koşullarda saklanmalıdır.
    - Besinleri sıcak tutma ve ısıtma derecesi ortalama 60-74 C arasındadır. Soğuk tutma derecesi ise 5 C' nin altındadır.
    - Dondurulmuş besinler özellikle etlerin buzu çözüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır. Çözüldükten sonra hemen
    tüketilmelidir. Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde veya altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapılmamalıdır,
    buzdolabının alt raflarında bekletilerek yapılmalıdır.
    - Etler birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalı-saklanmalıdır.
    - Et ve balıkların diğer besinlerle teması plastik kap veya ambalaj kullanarak önlenmelidir.
    - Pişmiş ve pişmemiş yiyeceklerin birbirine teması önlenmelidir.








  3. 3
    Ziyaretçi
    Cok güzel olmus tebrik ederim cooooooooookkkk teşekkürllllerrrrrrrr







+ Yorum Gönder
tükettiğimiz besinler nelerdir,  tukettigimiz besinlerin saglikli olabilmesi icin ozelikleri neler olmalidir,  tükettiğimiz besinlerin özellikleri
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi