Fazla Vitamin Zarar Verir mi?

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Vitaminler Bölümünden Fazla Vitamin Zarar Verir mi? ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    DOLUNAY
    Özel Üye
    Reklam

    Fazla Vitamin Zarar Verir mi?

    Reklam



    Fazla Vitamin Zarar Verir mi?

    Forum Alev
    Fazla Vitamin Zarar Verir mi?




    Koruyucu
    hekimlik alanında aşamalar kat edilmesi, vitaminlerin de
    giderek daha çok kullanılmasına neden oluyor. Özellikle
    Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkelerde vitamin
    kullanımı bir çılgınlık halini aldı. Bu moda giderek tüm
    dünyayı, bu arada ülkemizi de sardı.



    Vitamin
    sözcüğündeki, Vita hecesi hayat anlamına gelmektedir. Gerçekten
    de yaşayabilmek için bazı vitaminlerin bulunması şart, ayrıca
    bazılarının da yüksek dozlarının yararlar sağlayabileceği
    yolundaki görüşler, bu modanın süratle yayılmasına neden
    oluyor. Hemen herkes, eşin - dostun tavsiyeleriyle bazı
    vitaminleri kullanıyor. Kullanıyor da, acaba doğru mu yapıyor?
    Bunları kullanması gerekli mi? Gereksiz yere kullanmak zarar
    verir mi? Ne kadar vitamine gerek var? Gıdalardan alınmıyor
    mu?



    Bundan
    sonraki satırlarda, sık kullanılan bazı vitamin ve
    minerallerle ilgili olarak bu soruların cevaplarını arayacağız.



    !VİTAMİN
    A: Kadınların günde 4 bin, erkeklerin 5 bin ünite A
    vitaminine ihtiyaçları var. Süt ve yumurta en iyi kaynak, sık
    sık süt ve yumurtalı yiyecekler yiyen birisi A vitaminini
    yeterince ve hazır olarak almaktadır. Gereğinden fazla alınmasının
    bir yararı olmadığı gibi tehlikeleri de vardır. 50 bin ünitenin
    üstünde alındığında bulantı, kusma, baş ağrısı, iştahsızlık,
    görme bozukluğu ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden
    olur. Gebelik sırasında, bir kez 20 bin ünite A vitamini
    bebekte sakatlıklara neden olabilir. Normal koşullarda günde
    10 bin üniteye kadar güvenli kabul edilmektedir.



    !BETA
    KAROTEN: A vitamininin yapı taşıdır. Vücutta A vitamini
    haline dönüştürülür. Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı
    sebzeler, kavun, şeftali, kayısı gibi meyveler ve havuç en
    önemli kaynaklarıdır. Yüksek dozda alınmasının yararları
    konusunda çalışmalar halen sürmekle birlikte, kanser, damar
    sertliği ve katarakt gibi hastalıkları önlediği yolunda önemli
    bulgular elde edilmiştir. Yüksek dozda alınmasının toksik
    (zehirleyici) etkisi olmamakla birlikte günde 50 mg.(83 bin ünite)
    den fazla alınması tavsiye edilmez.



    !VİTAMİN
    B6:Günlük ihtiyaç, kadınlarda 1.6 mg., erkeklerde ise 2
    mg.dır. Tavuk, balık, ıspanak, patates, muz, kepekli ekmek,
    kuruyemiş en önemli kaynaklarıdır. Bunların dışında, birçok
    gıdada B6 vitamini bulunduğu için, eksikliği konusunda endişeye
    düşmemek gerekir. Fazla dozda alınması, yaşlılarda bağışıklık
    sistemini güçlendirmek ve bazı sinir sorunlarını tedavi
    etmekte kullanılırsa da, 6 ay süreyle günde 100 mg.dan fazla
    kullanmak sinirleri tahrip edebilir. Günde 2 bin mg. üstündeki
    dozlarda, sinir sistemi tahripleri çok daha kısa sürede
    olabilmektedir.






    !VİTAMİN
    B12: Kadınlarda ve erkeklerde günlük ihtiyaç 2
    mikrogramdır. En önemli kaynakları et, tavuk, balık ve süt
    gibi hayvansal ürünlerdir. B12 vitamini eksikliğinin, iyileşmesi
    mümkün olmayan sinir tahribatlarına neden olması dolayısıyla,
    hayvansal ürünlerin hiçbirini yemeyen vejeteryanların,
    mutlaka ayrıca B12 vitamini alması gerekir. Gereğinden fazla
    almanın bir yararı olduğu konusunda hiçbir bilgi yoktur. Günlük
    100 mikrograma kadar alınmasının güvenli olduğu bilinmesine
    rağmen aşırı dozlarının zararlı etkileri konusunda da bir
    bilgi yoktur.




    !VİTAMİN
    C: Kadınlarda ve erkeklerde her gün alınması gereken en
    az miktarı, 60 miligramdır. Sigara içenlerin en az 100 mg. C
    vitamini almaları gerekir. Her gün taze sebze ve meyve, özellikle
    narenciye, lahana, ıspanak, kıvırcık salata gibi yeşil
    yapraklı sebzeler, yeşil biber yiyen kişiler, tavsiye edilen
    en düşük günlük dozun üzerinde C vitamini aldıklarından
    emin olabilirler. Yüksek dozda alınması halinde ne gibi
    yararlar getireceği yolunda çalışmalar sürmekle birlikte,
    beta karoten gibi antioksidan etki nedeniyle, kanser, kalp-damar
    hastalıkları ve katarakta yakalanma ihtimalini azalttığı
    belirlenmiştir. Ayrıca, soğuk algınlığı gibi hastalıklara
    karşı da direnci arttırmaktadır. Günde 1 grama kadar güvenle
    alınabileceği belirlenmiştir. Daha yüksek dozları sindirim
    sisteminde tahrişlere neden olabilir. Uzun süre yüksek dozda
    kullanımasının, böbrek taşı ihtimalini arttırdığı da
    bilinmektedir.




    !VİTAMİN
    D: Kadın ve erkeklerde her gün alınması gereken en az
    doz 200 ünitedir. Düzenli süt içenler ya da süt ürünleri
    tüketenlerin yeterince D vitamini aldığı söylenebilir. Ayrıca
    vücut güneş ışınlarına maruz kaldığında, kendisi de D
    vitamini üretir. Yaşlılıkta kemiklerin zayıflamasına
    (osteoporoz) karşı, günde 400-800 ünite kadar D vitamini
    takviyesi alınması yararlı olmaktadır. Günde bir litreden
    fazla süt içen ya da buna yakın süt ürünü tüketen kişilerin
    ayrıca D vitamini almaları risk yaratabilir. Günde 1000 üniteye
    kadar D vitamini alınması güvenli olarak nitelendirilirken, günde
    5 bin üniteden fazla alınması halinde böbrekler ve kalpte
    hasar riski doğabilir.




    !VİTAMİN
    E: Kadınların her gün 12 ünite, erkeklerin de 15 ünite
    almaları gerekir. Bitkisel yağlar, kuruyemiş, etler ve yeşil
    yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. A ve C vitamini gibi
    bunun da antioksidan etkisi bulunmaktadır. Kalp-damar hastalıkları,
    kanser ve katarakta karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Diğer
    ilaçlarla birlikte kullanıldığında Parkinson hastalığında
    olumlu etkiler gösterdiği, kalp krizlerinde hasarın azaltılmasında
    yararlı olduğu ve yaşlılarda bağışıklığı arttırdığı
    ileri sürülmektedir. Günde 1000 üniteye kadar güvenli olduğu
    bilinmektedir.




    !FOLİK ASİT:
    Günlük ihtiyaç, kadınlarda 180, erkeklerde ise 200
    mikrogramdır. Yeşil yapraklı sebzeler, bezelye ve fasulye
    gibi bakliyat, narenciye, kepekli ekmek ve diğer tahılları
    yiyen herkesin yeterince folik asit aldığı söylenebilir.
    Gebelik süresince, yeterince folik asit alınması, doğacak
    bebekte sinir sistemi kusurları olmasını önler. Bu açıdan
    gebelerin bu gıdaları bol miktarda yemeleri ya da 400
    mikrogram kadarlık ilaç takviyesi almaları gerekir.




  2. 2
    AZADE
    Bayan Üye

    Cevap: Fazla Vitamin Zarar Verir mi?

    Reklam



    Fazla vitaminlerin özellikle böbreklere zarar verdiğini bilmekteyiz.Aynı zamanda vitaminlerin fazla olması ağız kuruluğu da yapmaktadır.Bu nedenle her vitaminden ama yeteri kadar almak daha faydalı olacaktır.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi