Mezeler-hatay

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Yöresel Yemekler Bölümünden Mezeler-hatay ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    gamzeeyldz
    Usta Üye
    Reklam

    Mezeler-hatay

    Reklam



    Mezeler-hatay

    Forum Alev
    Mezeler
    CEViZLi BiBER
    10 tane baş biber veya 2 dolu kaşık biber salçası 300 gr ceviz içi 1 adet kuru soğan (küçük) 4 adet etimek veya kuru ekmek Tuz, kimyon (bir çay kaşığı)
    Yapılışı
    Başbiber sıcak suda 20 dakika kadar bekletilip yumuşaması sağlanır. Tohum ve damarları ayıklanıp güzelce yıkanır ve bir süzgece konur. Suyu süzülen biberlere ceviz, soğan, etimek veya kuru ekmek ıslatılarak kimyon, tuz ilave edilerek et öğütücüsünden püre halinde getirilir.


    Patatesli köfte
    1 bardak bulgur 1 yemek kaşığı salça veya dövülmüş baş biber 1 küçük soğan 2 küçük patates 1 çay kaşığı kimyon Maydanoz tuz
    YAPILIŞI
    Bulgur,yıkanıp tel süzgeçten suyu süzdürülür. Soğan ince ince kıyılır. Bir kapta bulgur,soğan rendesi, biber,kimyon ve tuz iyice yoğrulur. Haşlanmış ve kabuğu soyulmuş patates havanda dövülerek veya et öğütücüsünde çekilerek köfteye ilave edilerek tekrar yoğrulur. Küçük parçalar koparılarak, ıslatılmış avuç içinde şekillendirilir. Servis tabağına dizilip maydanozla süslenir.


    TESTi PEYNiRi

    MALZEME
    1 kg. Çökelek 1 kg. Tuzsuz taze peynir Çörek otu
    Yapılışı
    Taze peynir kibritten biraz büyük parçalara kesilerek bol tuzlanır. Suyunu bırakması için bir gün bekletilir. Çökelek ve peynir ayrı ayrı istenilen miktarda çörek otuyla karıştırılır. Bir toprak küp (testi) veya kavanozun içine, temiz bir tülbent, kenarları taşacak şekilde yerleştirilir. Bu testinin içine bir kat beyaz peynir, bir kat çökelek sıra ile dizilir. Her kat yerleştikten sonra elle iyice bastırılır. En sonunda testinin ağzı sıkıca bağlanıp ters çevrilir altına başka bir kap konup 2-3 gün bekletilir suyu süzülür. Sonra 3 ay kadar toprak altında veya buzdolabında bekletilir.


    TAZE ÇÖKELEK SALATASI
    3 adet domates 3 adet salatalık (arzu edilirse) 2 adet kırmızı veya yeşil biber 1 orta büyüklükte soğan 2 kaşık
    taze çökelek 1 kahve fincanı zeytinyağı, Nane,tuz


    Çökelek önce ince doğranmış soğan, sonra ince doğranmış biberle ovulur. Küçük doğranmış domatesler karıştırılır. Zeytinyağı ilave edilip bol nane ile süslenir. Not :Arzu edilirse yeşil zeytin küçük doğranıp ilave edilir.



  2. 2
    ZİLE
    Bayan Üye

    Cevap: mezeler-hatay

    Reklam



    Mezelerin binbir çeşidi vardır ve yemeklerin yanında çok güzel gitmektedir. Mezeler genelde acı ve baharatlı yapıldığından ve Hatay bu tatları sevdiğinden orada bir çok tarifine rastlamak mümkün.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi