Çiğ Köfte hakkında herşey..

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Yöresel Yemekler Bölümünden Çiğ Köfte hakkında herşey.. ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    siyah_in_ci
    Usta Üye
    Reklam

    Çiğ Köfte hakkında herşey..

    Reklam



    Çiğ Köfte hakkında herşey..

    Forum Alev


    Çiğ Köftenin Tarihçesi

    Kommagene krallığı Türkiye’nin güneydoğu’sunda Dicle ve Fırat nehirlerinin yukarı kıyılarında kurulmuştu.

    Nemrut dağının zirvesindeki heykeller Kommagene sanatının ihtişamını belgeler.Orada doğu ve batı tam bir uyumla kaynaşır.


    Çiğköfte’nin doğuşu ile ilgili olarakta , Hz.İbrahim şuanki Urfa ozamanlar’da ise Kommagene topraklarında doğmuş yaşamış ve Nemrut tarafından ateşe atılmıştır.Allah’ın emri ile ateş su olmuş Hz.İbrahim’i yakmamıştır.Hz.İbrahim’in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde oluşan Balıklı göl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.İşte çiğköftenin doğuş öyküsü , Hz.İbrahim dönemine dayandırılmaktadır.


    Hz.İbrahim , devrin kralı Nemrut’un putlarını kırarak ,Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz.İbrahim’in ateşe atılmasını emreder.Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayıda yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur. İşte bu günlerde bir avcı,avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister.Hanım evde odun bulunmadığını söyler.Çevrede toplanacak bir tek dal odun dahi kalmamıştır. Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın,ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar.Sonra ezilmiş eti bulgur,biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz “çiğköfte” meydana gelir.




    Leziz çiğ köfte yapmanın püf noktaları

    Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları; 8 kişilik çiğ köfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş veya çekilmiş yağsız kırmızı et, 6 yemek kaşığı kuru isot (pul biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.

    Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir.
    Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot, tarçın, karabiber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışınca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir.
    Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaşça bastırılarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye önceden hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur.
    Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır..

    SİNİRLER TEMİZLENMELİ MUTLAKA İSOT KULLANILMALI

    "Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğ köfte yapılmadan önce ezilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isotu kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kırmızı etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kırmızı et dövülerek veya macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir"

    AZ OLURSA SERT ÇOK OLURSA HAMUR OLUR

    "Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır çok yoğrulursa hamur olur"

    ÇİĞ KÖFTEYE YAZIN BUZ KONULMALI..

    "Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğ köfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğköfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir




  2. 2
    ZİREGÜL
    Bayan Üye

    Cevap: Çiğ Köfte hakkında herşey..

    Reklam



    Çiğ köfte Güney doğunun vazgeçilmez yiyeceklerden biridir. Bu yöreye ait bir yiyecektir. Türkiye çapında büyük bir üne kavuşmuştur. Çok acı ve doyurucudur.







+ Yorum Gönder
çiğ köfte hakkında bilgi,  çiğ köfte ile ilgili yazı,  çiğköfte hakkında,  çiğ köfte ile ilgili kısa bilgi,  çiğ köfte hakkında
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi